Ako často by ste mali kúpať Vášho psa

5 faktov, ktoré by ste mali vedieť o kúpaní Vášho psa

Kúpanie psa nie je iba o zápachu a čistote. Správna starostlivosť o srsť a kožu Vášho psa môže mať pozitívny vplyv na jeho zdravie a pohodu.

Kúpanie Psov VETERAS

Tu sú niektoré faktory, ktoré by ste mali zvážiť, keď sa rozhodujete, ako často kúpať svojho psa.

  1. Záleží na plemenách
    Rôzne plemená majú rôzne potreby starostlivosti o srsť a kožu. Psi s hrubou, mastnou srsťou, ako napríklad bostonsky teriéry alebo francúzske buldočky, môžu vyžadovať kúpanie každé dva až tri mesiace. Na druhej strane, psi s jemnejšou srsťou, ako napríklad koker-španieli alebo labradory, by mali byť kúpaní menej často, približne raz za šesť mesiacov.
  1. Kontrolujte kožu a srsť
    Ak zistíte, že sa Váš pes veľa škrabe, môže to byť znakom problému so srsťou alebo kožou. Pred kúpaním by ste mali overiť, či nie sú prítomné žiadne rany, vyrážky alebo iné problémy. Ak má Váš zvierací kamarát nejaké problémy so zdravím kože alebo srsti, mali by ste sa poradiť so svojím veterinárom predtým, než ho vykúpete.

    Kúpanie psa VETERAS
  1. Používajte špeciálne psie šampóny určené pre zvieratá
    Nepoužívajte bežné ľudské šampóny alebo iné produkty na starostlivosť o telo, keď kúpete svojho psa. Tieto produkty môžu byť príliš drsné pre citlivú pokožku psa a môžu spôsobiť podráždenie alebo vyrážky. Namiesto toho používajte špeciálne šampóny pre zvieratá, ktoré sú navrhnuté tak, aby boli šetrné k pokožke a srsti vášho psa.
  1. Po kúpaní psa poriadne vysušte
    Dôkladne osušte Vášho psa po kúpaní. Vlhkosť môže byť skvelým miestom na rozvoj baktérií a plesní, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy. Použite uterák alebo fén na rýchle sušenie. Ak používate fén, uistite sa, že ho používate na nízkej teplote, aby nedošlo k popáleniu citlivej psej kože. Zároveň je dôležité nechať psa sušiť prirodzene, najmä ak má hrubú srsť, ktorá môže potrebovať viac času na vysušenie.
    Kúpanie psa VETERAS Košice
  1. Frekvencia kúpania závisí od životného štýlu psa
    Frekvencia kúpania psa môže byť ovplyvnená aj jeho životným štýlom. Ak je Váš pes vonku viac ako vnútri s prístupom ku blatu alebo k iným špinavým miestam, bude potrebovať kúpanie častejšie. Na druhej strane, ak Váš pes žije väčšinu času vnútri, bude potrebovať kúpanie menej často.

Navštívte náš Psí Wellness Salón vo veterinárnej ambulancii VETERAS

Teraz, keď viete viac o tom, ako často kúpať svojho psa, môžete zabezpečiť, aby váš psí kamarát bol vždy čistý a zdravý.

Ako často kúpať psa

Záver článku

Záverom článku by sme radi zrhnuli sumár Vašich najčastejších otázok vo forme odpovedí.

  1. Ako často by som mal/a kúpať svojho psa?
    - Frekvencia kúpania psa závisí od niekoľkých faktorov, vrátane typu srsti, aktivity psa a zdravotného stavu. Vo všeobecnosti sa odporúča kúpať psa približne raz za 1 až 3 mesiace.

  2. Čo sa stane, ak kúpem svojho psa príliš často?
    - Príliš časté kúpanie psa môže odstrániť prirodzené oleje z jeho kože a viesť k kožným problémom, ako je nadmerné vysušenie kože alebo zvýšená produkcia oleja. Preto je dôležité dodržiavať odporúčanú frekvenciu kúpania.

  3. Aký druh šampónu by som mal/a použiť pri kúpaní svojho psa?
    - Pri kúpaní psa je dôležité použiť šampón špeciálne vyvinutý pre psov. Tieto šampóny majú vyvážené pH a obsahujú jemné zložky, ktoré chránia citlivú kožu psa a udržujú jeho srsť zdravú.

  4. Môžem použiť ľudský šampón na kúpanie svojho psa?
    - Nie je odporúčané používať ľudský šampón na kúpanie psa, pretože obsahuje zložky, ktoré môžu dráždiť citlivú kožu psa a narušiť jeho prirodzenú rovnováhu olejov.

  5. Existujú nejaké špeciálne tipy pre kúpanie psov s citlivou kožou?
    - Pre psy s citlivou kožou je dôležité vybrať šampóny s jemnými a hypoalergénymi zložkami, ktoré minimalizujú riziko podráždenia. Je tiež dobré po kúpaní dôkladne opláchnuť psa a zabrániť akémukoľvek zotrvaniu šampónu na jeho koži.

Ak by ste radi poskytli svojmu psiemu kamarátovi najlepšiu možnú starostlivosť o srsť a kožu, navštívte náš Psí Wellness Salón.

Naši odborníci na starostlivosť o zvieratá Vám radi poskytnú odborné poradenstvo a poskytnú Vášmu psovi špeciálnu starostlivosť pri wellness procedúrach, ktoré si zaslúži.

Kontaktujte nás e-mailom alebo telefonicky a zarezervujte si svoj termín ešte dnes!


Autor článku:

MVDr. Barbara Popovičová

IMG_8626 – kópia