Čipovanie psov a mačiek

Čipovanie psov a mačiek v Košiciach.
Všetko, čo potrebujete vedieť.

Čipovanie psov Košice VETERAS

V tomto blogovom článku sa dozviete viac o tom, prečo je dôležité čipovať svoje zvieratá a ako to prebieha.

Počnúc dňom 1.11.2019 je čipovanie psov povinné a to do 12. týždňa po narodení šteniatka.

V praxi to pre chovateľov znamená, že Váš psík musí byť už po dovŕšení veku 12 týždňov bez akýchkoľvek výnimiek začipovaný.

Ak by sa tak nestalo veterinárny lekár nesmie takéhoto psíka ošetriť. V nevyhnutných prípadoch, kedy by mohlo vzniknúť riziko ohrozenia zdravotného stavu zvieraťa alebo človeka je možná výnimka, no následne musí byť pes riadne a bezodkladne začipovaný.

V prípade nedodržania tejto povinnosti hrozí majiteľovi i veterinárovi, ktorý psa ošetril bez čipovania pokuta vo forme finančných sankcií.

Čipovanie mačiek v súčasnosti povinné nie je. Funguje však na báze dobrovoľnosti pre zlepšenie evidencie pohybu zvierat, pri snahe nájsť stratené zviera alebo pri vedení záznamov o vakcinácii proti besnote.

Čo je to čipovanie psov?

Ide o zavedenie mikročipu pod kožu zvieratka pomocou aplikátora, ktorý vyzerá ako ihla. Mikročip nazývame odborne transponder. Ide o rádiofrekvenčné zariadenie, ktoré slúži iba na prečítanie uloženého identifikačného 15 miestneho číselného kódu.

Čipovanie psov Košice

Pre uvedenie informácie na správnu mieru mikročip neslúži na hľadanie a nepomôže pri vysledovaní strateného psa, pretože nevysiela GPS súradnice. Identifikačný číselný kód je ale vedený v Centrálnom registri spoločenských zvierat (CRZS).

Ak sa Váš pes niekde zatúla alebo stratí je tak vysoká pravdepodobnosť, že sa po nájdení a odčítaní identifikačného kódu k Vám znova šťastne vráti. Rovnakú funkciu zabezpečuje aj v prípade zatúlaných začipovaných mačiek.

Čipovanie psov Košice VETERAS

Údaje v CRZS sú vedené nie len o zvierati (meno, vek, plemeno, druh, záznamy o vykonaní vakcinácii proti besnote, atď.) ale aj o jeho majiteľovi (tel. číslo a adresa).

V takomto prípade ak sa zatúlaný psík alebo mačička šťastne nájdu je im u veterinára odčítaní číselný kód.

Tento kód je následne zadaný do online registra CRZS, v ktorom sa ľahko dopátrame k údajom o majiteľovi, ktorého kontaktujeme so šťastnou správou o nájdení jeho strateného domáceho miláčika.

V dnešnej dobe je čipovanie psov a mačiek nevyhnutnosťou. Čipovanie je proces, kedy sa do tela zvieratka vloží malý mikročip, ktorý obsahuje unikátny kód.

Tento kód sa potom uloží do centrálnej databázy, do ktorej majú prístup veterinári, útulky a iné organizácie, ktoré pomáhajú s hľadaním stratených zvierat.

Čipovanie zvierat nie je len povinné, ale aj veľmi užitočné.

Ak sa vaše zviera stratí a nie je označené, je veľmi ťažké ho nájsť. Ak je však čipované, nájdenie sa stáva oveľa jednoduchším. Mikročip je malý a neškodný a môže sa vložiť do tela zvieratka v priebehu niekoľkých minút.

Tento proces je jednoduchý a bezbolestný. Okrem toho, čipovanie zvierat je dôležité aj z iných dôvodov.

Čipovanie môže tiež pomôcť určiť vlastníka, ak je zviera zranené a nie je schopné sa vrátiť domov. Čipovanie tiež umožňuje veterinárnym lekárom prístup k zdravotným záznamom zvieratka, čo môže byť užitočné v prípade núdze.

Záver článku

Záverom článku by sme radi zrhnuli sumár Vašich najčastejších otázok vo forme odpovedí.

  1. Prečo je dôležité čipovať svojho psa alebo mačku?
    - Čipovanie psov a mačiek je dôležitým spôsobom, ako zabezpečiť ich identifikáciu v prípade, že sa stratia alebo ujdu. Mikročip obsahuje jedinečný identifikačný kód, ktorý je spojený s majiteľom zvieraťa v registri. To môže výrazne zvýšiť šance na nájdenie stratenej zvieracej.

  2. Ako prebieha proces čipovania psov a mačiek?
    - Proces čipovania je jednoduchý a neinvazívny. Malý mikročip je vložený pod kožu zvieraťa, obvykle medzi lopatkami. Tento čip obsahuje unikátny identifikačný kód, ktorý môže byť prečítaný špeciálnym čítačom mikročipov.

  3. Je čipovanie bolestivé pre zviera?
    - Čipovanie je bežne dobre tolerované zvieratami a nepredstavuje pre nich významné nepohodlie ani bolesť. Podáva sa obvykle bez anestézie, podobne ako očkovanie.

  4. Kedy je najlepší čas na čipovanie?
    - Ideálny čas na čipovanie zvieraťa je čo najskôr po jeho narodení alebo po adopcii. Mnoho útulkov a veterinárnych kliník čipuje zvieratá ešte predtým, ako ich uvoľnia do nového domova.

  5. Aké sú výhody čipovania v porovnaní s inými spôsobmi identifikácie?
    - Čipovanie ponúka trvalú a spoľahlivú formu identifikácie, ktorá nie je ovplyvnená stratou alebo poškodením vodítka alebo náhubku, ako to môže byť pri nosení krátkodobých identifikačných známok. Okrem toho, čipovanie je v mnohých krajinách povinné alebo veľmi odporúčané, čo môže pomôcť pri rýchlej identifikácii a návrate stratenej zvieracej.

V našej veterinárnej ambulancii VETERAS ponúkame čipovanie pre psov a mačky.

Náš skúsený veterinárny tím Vám radi poradia a odpovedia na všetky vaše otázky. Ak sa rozhodnete pre čipovanie vašich zvierat, neváhajte nás kontaktovať.

Zabezpečte bezpečnosť a pohodu svojich zvierat a nechajte ich čipovať v našej ambulancii.

Kontaktujte nás e-mailom alebo telefonicky a dohodnite si termín. Vaše zviera si zaslúži najlepšiu starostlivosť.

Dohodnite si termín stretnutia a navštívte našu veterinárnu ambulanciu.

Neváhajte nás kontaktovať v prípade potreby o začipovanie šteniatka alebo dospelého psa, ktorý zatiaľ čipovaný nebol.