Ako chrániť psa pred kliešťom v jarnej sezóne

Jarné obdobie prináša so sebou teplejšie počasie a zvýšenú aktivitu vonkajších parazitov, najmä kliešťov, ktoré predstavujú vážne riziko pre zdravie vášho psa.

Okrem fyzického nepríjemnosti môžu kliešte prenášať rôzne choroby, medzi ktoré patrí aj zákerná babezióza, vážna infekčná choroba spôsobená prvokom babezia. Tu sa dozviete, ako chrániť vášho psa pred kliešťmi a ako sa vyhnúť infekcii babeziózou.

Kliešte a parazity Veterinar Košice VETERAS 4 (1)

Ako chrániť svojho psa alebo mačku pred parazitmi v jarnej sezóne?

  • Pravidelné ošetrenie antiparazitickými prostriedkami

    - Jedným z najdôležitejších krokov pri ochrane domácich zvierat pred parazitmi je pravidelné ošetrenie antiparazitickými prostriedkami. Existuje mnoho možností, ako zabrániť napadnutiu psa alebo mačky blchami, kliešťami a inými parazitmi, vrátane obojkov, pipetiek, kvapiek a tabletiek. Veterinári môžu odporučiť vhodný produkt na základe potrieb vášho zvieraťa a miestnych rizík.
    Kliešte a parazity Veterinar Košice VETERAS

Následky po ochorení babeziózy u psov sa môžu prejaviť ako horúčka, slabosť, strata chuti do jedla, zvýšená únava, zmeny v močení a v závažnejších prípadoch aj zlyhanie viacerých orgánov.

Liečba môže byť náročná a vyžaduje si podpornú terapiu vrátane antibiotík a transfúzií krvi v niektorých prípadoch.

Tabletky, ktoré nájdete v našej veterinárnej ambulancii alebo na eshope:

  1. NexGard je tableta proti kliešťom a blchám, ktorá poskytuje rýchlu a efektívnu ochranu počas 12 týždňov vo forme 3 tabletiek s účinkom 4 týždne.

  2. Bravecto je tableta proti kliešťom, ktorá poskytuje až 12-týždňovú ochranu pred kliešťami a blchami s jednou dávkou účinnej látly.

  3. Simparica sú 3 tabletky proti kliešťom a blchám s účinkom na 15 týždňov.

  • Pravidelná kontrola na prítomnosť parazitov
    - Okrem preventívneho ošetrenia je dôležité pravidelne kontrolovať svojho psa alebo mačku na prítomnosť parazitov. Pri častejších prechádzkach je dôležité skontrolovať ich srsť a kožu, najmä oblasti okolo uší, krku a chvosta, kde sa parazity často ukrývajú. Ak zistíte akékoľvek podozrivé zmeny, ako sú vypadávajúce chlpy, škrabance alebo náznaky svrbenia, neváhajte kontaktovať veterinára.
    Kliešte a parazity Veterinar Košice VETERAS 3
  • Čistenie prostredia a pravidelná údržba pelechu
    - Udržiavanie domáceho prostredia čistého a upraveného môže pomôcť minimalizovať riziko vystavenia parazitom. Pravidelné vysávanie podláh a pranie posteľného prádla zvierat môže znížiť možnosť rozmnožovania sa blch a iných parazitov. Navyše, udržiavanie trávnikov a záhrad vo vašom dvore pravidelným kosením a odstraňovaním plevelu môže zamedziť hniezdeniu kliešťov a iných parazitov.

  • Prevencia proti babezióze a ďalším chorobám
    - babezióza je vážna infekčná choroba, ktorá môže postihovať psov po ukusnutí infikovaným kliešťom. Príznaky môžu zahŕňať horúčku, únava, strata chuti do jedla a v niektorých prípadoch aj zmeny v močení. Prevencia proti babezióze zahŕňa pravidelné ošetrenie antiparazitickými prostriedkami a vyhýbanie sa oblastiam so zvýšeným rizikom kliešťov.
    Kliešte a parazity Veterinar Košice VETERAS 5
  • Pravidelné veterinárne prehliadky
    - Pravidelné návštevy veterinára sú kľúčom k udržaniu zdravia vášho psa alebo mačky počas celého roka, vrátane jarnej sezóny. Veterinár môže vykonávať testy na detekciu parazitov a odporúčať vhodné očkovanie a preventívne opatrenia na základe potrieb vášho zvieraťa a miestnych rizík. Okrem toho môžete v rámci týchto návštev diskutovať aj o akýchkoľvek zmenách vo zdravotnom stave vášho domáceho miláčika.
    Kliešte a parazity Veterinar Košice VETERAS 6

Záver článku

Chránenie svojho psa alebo mačky pred parazitmi v jarnej sezóne je kľúčové pre ich zdravie a pohodu.

Pravidelné ošetrenie antiparazitickými prostriedkami, pravidelné kontroly a údržba prostredia môžu pomôcť minimalizovať riziko vystavenia parazitom.

Nezabudnite tiež na pravidelné návštevy veterinára, kde môžete získať cenné rady a podporu pre zdravie vášho domáceho miláčika.


Autor článku

MVDr. Barbara Popovičová

Veterinár Košice MVDr. Barbara Popovičová Veterinárna ambulancia s pohotovosťou a chirurgiou VETERAS