Ako zmierniť nepríjemný zápach z tlamy Vášho psa?

Nepríjemný zápach z tlamy vášho psa môže byť viac než len estetickým problémom.

Psovi smrdí z huby VETERAS.sk Veterinár Košice

Môže to naznačovať aj potenciálne zdravotné problémy.

V tomto článku sa pozrieme na rôzne príčiny a dôvody, prečo pes trpí zápachom z tlamy, a ako mu pomôcť zmierniť tento problém.

Dôvody a príčiny zápachu

  1. Zlá ústna hygiena:
    - Podobne ako u ľudí, aj u psov môže byť príčinou zápachu z tlamy zanedbaná ústna hygiena. Ak sa zubný plak a zubný kameň neodstránia pravidelným čistením, môžu sa na nich usadiť baktérie, ktoré spôsobujú zápach.

  2. Problémy so zubami a ďasnami:
    - Infekcie zubov a ďasien môžu spôsobiť nielen bolesť, ale aj zápach z tlamy vášho psa. Zápal ďasien (gingivitída) a parodontitída sú bežné problémy, ktoré treba brať vážne.

  3. Diéta:
    - Strava vášho psa môže mať vplyv na to, akým spôsobom dýchajú a teda aj na zápach z ich tlamy. Niektoré potraviny môžu spôsobovať zápach dychu u psov, rovnako ako u ľudí.

  4. Sialadenitída:
    - Toto je zápal slinných žliaz, čo môže spôsobiť nepríjemný zápach z tlamy vášho psa. Sialadenitída môže byť spôsobená infekciou alebo inými zdravotnými problémami.

  5. Otrávenie:
    - V prípade, že váš pes niečo zje, čo je toxické alebo škodlivé pre jeho organizmus, môže to viesť k nepríjemnému zápachu z tlamy.

Psovi smrdí z papule VETERAS.sk Veterinár Košice

Preventívne opatrenia a liečebné postupy

  1. Pravidelné čistenie zubov:
    - Jedným z najdôležitejších spôsobov, ako zabrániť zápachu z tlamy vášho psa, je pravidelné čistenie zubov. Existujú špeciálne zubné kefky a pasty určené pre psov, ktoré môžu pomôcť odstraňovať zubný plak a zabrániť tvorbe zubného kamene.

  2. Návšteva veterinára:
    - Je dôležité pravidelne navštevovať veterinára, aby sa zabezpečilo, že zuby a ďasná vášho psa sú v dobrom stave. Veterinár môže odstrániť zubný kameň a poskytnúť ďalšie liečebné postupy v prípade potreby.

  3. Zdravá strava:
    - Vyberte si kvalitnú stravu pre vášho psa, ktorá bude podporovať jeho celkové zdravie, vrátane zdravia ústnej dutiny. Strava by mala obsahovať dostatočné množstvo vitamínov a minerálov potrebných na udržanie zdravých zubov a ďasien.

  4. Pitný režim:
    - Uistite sa, že váš pes má vždy k dispozícii dostatok čistej vody. Pitný režim pomáha udržiavať vlhkosť v ústach a pomáha odplavovať baktérie.

  5. Dodržiavanie preventívnych opatrení:
    - Ak je to možné, vyhnite sa situáciám, ktoré by mohli viesť k otráveniu vášho psa, a dbajte na to, aby mal prístup len k bezpečným potravinám a predmetom.

Psovi smrdí z tlamy VETERAS Veterinár Košice

Záver článku

Záverom článku by sme radi zrhnuli sumár Vašich najčastejších otázok vo forme odpovedí.

1. Prečo môjmu psovi smrdí z tlamy, aj keď mu pravidelne čistím zuby?

  • Možno váš pes trpí zubnými problémami, ktoré si vyžadujú odbornú starostlivosť veterinára. Odporúčame pravidelnú návštevu veterinárneho lekára na kontrolu zdravia zubov a ďasien.

2. Ako môžem zlepšiť ústnu hygienu svojho psa?

  • Okrem pravidelného čistenia zubov môžete zvážiť použitie špeciálnych dentálnych pomôcok, ako sú dentálne štetiny alebo čistiace gély. Tiež je dôležité vybrať vhodnú stravu a dodržiavať odporúčania veterinára.

3. Môže mať moje psíček zlý dych kvôli strave?

  • Áno, strava môže mať vplyv na dych vášho psa. Zvoľte kvalitné krmivo a vyhnite sa potravinám, ktoré môžu spôsobiť zápach z tlamy.

4. Sú nejaké prírodné spôsoby, ako riešiť zápach z tlamy u môjho psa?

  • Niektoré prírodné metódy, ako je podávanie žuvacích tyčiniek alebo hračiek na čistenie zubov, môžu pomôcť udržiavať čistú tlamu vášho psa. Avšak pri silnom zápachu odporúčame konzultovať s veterinárnym lekárom.

5. Ako často by som mal/la čistiť zuby svojho psa?

  • Odporúča sa čistiť zuby psa aspoň 2-3 krát týždenne. Frekvencia čistenia môže byť ovplyvnená aj vekom, plemenom a zdravotným stavom vášho psa.

Pri starostlivosti o ústnu hygienu vášho psa je dôležité poznať príčiny zápachu z tlamy a vykonávať pravidelnú starostlivosť. Ak sa problém s zápachom z tlamy nezlepší, neváhajte vyhľadať pomoc veterinárneho lekára, aby ste vylúčili prípadné závažné zdravotné problémy. S primeranou starostlivosťou môžete zabezpečiť, že váš pes bude mať zdravú a čistú tlamu.

V našej veterinárnej ambulancii pre Košice a blízke okolie VETERAS.sk Vám radi poradíme a pomôžeme vo všetkých otázkach zdravia a pohody pre Vašich domácich miláčikov.


Autor článku
MVDr. Barbara Popovičová

230905-visa-veteras-L1130969