Liečba alergie u psov

Máte podozrenie, že má Váš pes alergiu? Vedeli ste o tom, že aj pes môže byť alergický alebo ste niekde už na vlastné oči videli psa alergika?
Ak áno, tak ste si určite všimli, že alergie predstavujú pre psov vážny diskomfort.
Alergické psy
Rôzne druhy alergií môžu predstavovať zdravotný problém pre našich štvornohých kamošov.
Existuje niekoľko rôznych typov alergií, ktoré by sa mohli prejaviť aj u Vášho psa.

Čo je to psia alergia?

Psia alergia je pomýlená reakcia imunitného systému organizmu na cudzie látky, ktorou môžu trpieť naše domáce zvieratá.
U psov existuje pomerne málo typov alergií.
Poznáme kožné, potravinové a kontaktné alergény pričom príznaky všetkých týchto rôznych typov alergií sa môžu navzájom prekrývať.

Aké plemená psov sú náchylné na alergie?

Áno je pravda, že alergické psy môžu byť z radov takmer všetkých plemien, ktoré poznáme. Niektoré plemená však majú na alergie vrodené predispozície a sú tak náchylnejšie s čím je aj spojená vyššia pravdepodobnosť výskytu. Medzi takéto plemená sa radí napríklad Boxer, Zlatý retríver, Bišon, Labradorský retríver, Kokeršpaniel, Nemecký ovčiak alebo Francúzsky bulldoček, 

Aké poznáme typy alergií u psov?

Kožné alergie

Nazývané aj alergická dermatitída, sú dozaista najčastejším typom alergických reakcií u psov.
Najznámejšia je blšia alergická dermatitída.
Ako už z názvu vyplýva je to alergická reakcia na blšie uhryznutia.
Niektoré psy sú alergické na blšie sliny.
Blšia alergická dermatitída u postihnutých psov spôsobuje až extrémne svrbenie, najmä v okolí koreňa chvosta, kde im koža môže sčervenať alebo sa zapáliť.
Ako najzreteľnejší príznak si všimnete blší trus, nečistoty ba dokonca samotné blchy v srsti.
Blšia alergická dermatitída je zvyčajne najjednoduchšie diagnostikovaná alergia.
Zvyčajne sa diagnostikuje tak, že identifikujete blchy na tele vášho psa a použijete vhodný produkt, ktorý blchy zabije čím sa problém rýchlo vyrieši.
Všetky kožné alergie môžu predstavovať riziko sekundárnej infekcie kvasinkami a baktériami, keď sa pes škrabe, hryzie a olizuje si kožu.
Alergický pes

Kontaktné alebo environmentálne alergény

Ide prevažne o sezónne alergie odsledované iba v určitých ročných obdobiach. Prach, peľ a plesne, môžu spôsobiť atopické alergické reakcie alebo atopickú dermatitídu. Najčastejšie sú postihnuté oblasti labiek a uší ale tiež slabiny, členky, papule, podpazušia a okolie očí. Včelie bodnutie alebo reakcie na vakcínu, môžu u niektorých psov spôsobiť anafylaktickú reakciu. Preto je vždy vhodné, aby ste svojho psa pozorne sledovali po podaní akejkoľvek novej vakcíny, lieku alebo krmiva. Anafylaktické reakcie sú u psov našťastie zriedkavé.

Potravinové alergie

Potravinové alergie spôsobujú svrbenie pokožky sprevádzané gastrointestinálnymi príznakmi ako sú zvracanie a hnačka.
Najčastejšie psov svrbia uši a labky.
Potravinové alergie nemusia byť také bežné, ako si ľudia myslia.
Skutočné potravinové alergie smerujú k imunitnej odpovedi organizmu, od príznakov kožných ochorení, gastrointestinálnych príznakov alebo ich kombináciou.
V zriedkavých prípadoch môže dôjsť k anafylaxii, podobne ako je u ľudí závažná alergická reakcia na orechy.

Je Váš pes na špeciálnej hypoalergénnej diéte?

Potravinová alergia je potravinová citlivosť, tiež známa ako potravinová intolerancia.
Je to postupná reakcia na nestráviteľnú zložku potravy psieho žrádla, napríklad na hovädzie alebo kuracie mäso, sóju, vajcia, kukuricu, obilniny alebo mlieko.
 
Najlepším spôsobom, ako diagnostikovať a liečiť potravinovú alergiu, je spolupracovať so svojím veterinárom, aby ste dokázali odhaliť a zvládnuť symptómy Vášho psa a objavili zložku spôsobujúcu alergickú reakciu.
Veterinár môže Vášho psa liečiť dočasnými antihistaminikami.
Alergia u psov

Aké sú príznaky alergií u psov?

Príznaky alergie u psov sa môžu líšiť v závislosti od vzniku príčiny a druhu alergie.
Vo všeobecnosti poznáme tieto alergické reakcie:
  • Oblizovanie, hryzenie a škrabanie
  • Opuch papule, uší alebo mihalníc
  • Červená, zapálená koža
  • Svrbenie
  • Žihľavka
  • Zvracanie a hnačka
  • Kýchanie
  • Slzenie alebo iný výtok z očí

Ako sa diagnostikuje alergia u psov?

Ak sa váš veterinár domnieva, že pravdepodobnou príčinou diskomfortu zvieraťa je alergia, môže navrhnúť laboratórnu alergénodiagnostiku (testy na alergie), aby sa pokúsil určiť príčinu alergénu, ktorý spôsobuje reakciu.
 
Potravinová alergia sa diagnostikuje prostredníctvom eliminačnej diéty.
Test pozostáva z kŕmenia jedným zdrojom bielkovín a sacharidov počas 12 týždňov pri sledovaní zmien v počas trávenia a defekácie.
Alergický pes

Ako sa liečia psie alergie?

Najlepším spôsobom liečby alergie je vyhýbanie sa alergénu.
To môže, no nemusí byť vždy také jednoduché a ani možné.
Najlepším spôsobom liečby blšacej alergickej dermatitídy je odstránenie bĺch (odblšenie).
Najlepším spôsobom liečby potravinovej alergie alebo potravinovej intolerancie je zmena stravy.
 
Okrem zmien životného štýlu, ktoré sú potrebné, veterinár môže predpísať vášmu psovi aj lieky na zmiernenie príznakov alergie.

Záver článku

Záverom článku by sme radi zrhnuli sumár Vašich najčastejších otázok vo forme odpovedí.

  1. Aké sú typické príznaky alergie u psov?
    - Typické príznaky alergie u psov môžu zahŕňať svrbenie, začervenanie kože, vyrážky, lupiny, nadmerné lízanie alebo hrýzanie, zápalové zmeny v ušiach, zápaly kože a opakované hnačky. Tieto príznaky sa môžu prejavovať na rôznych častiach tela a môžu mať rôzne stupne závažnosti.

  2. Čo môže spôsobovať alergie u psov?
    - Alergie u psov môžu byť spôsobené rôznymi faktormi vrátane potravinových alergií, alergií na peľ, roztoče, plesne, alebo alergénov vo vnútornom prostredí ako sú prach, chemikálie alebo parfémy. Reakcia imunitného systému na tieto alergény môže vyvolať rôzne príznaky alergie.

  3. Aké sú možnosti liečby alergií u psov?
    - Liečba alergií u psov môže zahŕňať rôzne spôsoby vrátane podávania antihistaminík na zmierňovanie svrbenia a zápalu, kortikosteroidov na zmiernenie závažných príznakov, imunoterapie (desenzibilizácia) na postupné znižovanie citlivosti na alergény, a zmeny v strave alebo prostredí na minimalizovanie kontaktu so spúšťačmi alergie.

  4. Ako môžem identifikovať alergény, na ktoré má môj pes reakciu?
    - Identifikácia alergénov, na ktoré má váš pes reakciu, môže byť komplexný proces. Veterinár môže odporučiť rôzne testy na alergiu, ako sú krvné testy na protilátky alebo kožné testy na alergény, aby sa identifikovali potenciálne spúšťače alergie. Tiež môžete skúsiť eliminovať potenciálne alergény zo stravy alebo prostredia vášho psa a pozorovať, či sa jeho príznaky zlepšia.

  5. Aké sú dlhodobé vyhliadky pre psov s alergiami?
    - Dlhodobé vyhliadky pre psov s alergiami závisia od závažnosti a príčiny ich alergie, ako aj od účinnosti liečby a manažmentu. S vhodnou starostlivosťou a liečbou môžu mnohé psy dosiahnuť kvalitu života bez významných obmedzení spôsobených alergiami. Je dôležité pravidelne sledovať príznaky a komunikovať s veterinárnym lekárom, aby sa optimalizovala starostlivosť o vášho psa s alergiami.

 
Ak má váš pes závažnú alergickú reakciu, najlepším riešením je dostať ho čo najrýchlejšie do pohotovostnej veterinárnej ambulancie. Dohodnite si stretnutie s našim veterinárnym lekárom, a pomôžte vášmu psovi cítiť sa lepšie.

Autor článku:

MVDr. Barbara Popovičová
MVDr. Barbara Popovičová Veterinár Košice