Dentálna hygiena psov

Dentálna hygiena je pre domácich miláčikov rovnako dôležitá ako pre ľudí.

Dentálna hygiena psov Košice a okolie

Správna dentálna hygiena je pre zdravie psov a mačiek veľmi dôležitá a mnoho majiteľov zvierat si to uvedomuje až vtedy, keď nastanú problémy. Zdravé zuby a ďasná sú rovnako dôležité pre domáce zvieratá ako pre ľudí.

Ako majitelia sa musíme snažiť o prevenciu problémov súvisiacich s ústnou dutinou, pretože akonáhle k problémom dôjde, môže byť riešenie finančne náročné a stresujúce pre zviera.

Dentálna hygiena u psov a mačiek zahŕňa rôzne preventívne opatrenia, ako napríklad pravidelné čistenie zubov, kontrolu zubov u veterinára a správnu výživu.

Väčšina problémov v ústach sa môže zabrániť pravidelným čistením zubov a zlepšením stravy zvieraťa. Výber správnej stravy pre zviera je kľúčový pre zdravie jeho zubov a ďasien.

Existujú špeciálne potraviny pre psov a mačky, ktoré obsahujú zložky, ktoré pomáhajú udržiavať zuby zdravé.

V prípade, že sa problémy súvisiace s ústnou dutinou už vyskytli, môže byť nutné podstúpiť zákrok na odstránenie zubného kameňa alebo zubov, ktoré sú vo veľmi zlom stave.

Aby sme sa však do takejto situácie nedostali, je najlepšie, ak sa dentálna hygiena stane súčasťou každodenného režimu starostlivosti o domáce zviera.

Dentálna hygiena psov Košice

Pravidelné návštevy veterinára sú kľúčové pre zabezpečenie optimálnej ústnej hygieny u vašich domácich miláčikov. Veterinár vám dokáže poradiť, ako správne čistiť zuby vášho zvieraťa a aké doplnky výživy by mu mohli pomôcť udržať zuby zdravé.

Pamätajte si, že dentálna hygiena je dôležitá nielen pre zdravie zubov a ďasien vašich zvierat, ale môže mať aj vplyv na celkové zdravie vášho domáceho maznáčika.

Bolesti spôsobené vznikom zubných kazov a zubný kameň trápia psy a mačky všetkých plemien na celom svete.

Moderná veterinárna medicína dokáže predísť týmto problémom a zdravotným ťažkostiam. Majitelia domácich zvierat by mali byť preto obozretní.

Ako čistiť zuby Vášmu psovi?

Pri čistení zubov v domácich podmienkach poznáme viacero spôsobov čistenia ako dentálne snacky, moderné hračky na čistenie zubov a špeciálne zubné kefky.

Nesmieme však zabúdať aj na preventívne prehliadky a kontrolné vyšetrenia zubných chrupov našich milovaných zvierat vo veterinárnej ambulancii.

Pri zanedbaní starostlivosti o zuby a ďasná môže v ústnej dutine vzniknúť zápal, ktorý sa krvou šíri ďalej po celom tele do životne dôležitých orgánov, kedy postihuje kĺby a pohybový aparát, pečeň, obličky a srdce zvieraťa.

Čistenie zubov preto odporúčame vykonať dva až trikrát týždenne.

Pre lepšiu predstavu o produktoch určených na čistenie zubov si pozrite našu kategóriu Dentálna hygiena.

Prvotné príznaky ochorenia ústnej dutiny sú:

  • citlivosť na dotyk,
  • krvácanie z tlamy,
  • uvoľnenie zubných koreňov (kývanie zubov),
  • apatia a anorexia (nechuť do jedla),
  • halitóza (nepríjemný zápach z tlamy),
  • nekľud, zvýšená nervozita a stres,
  • diskomfortné správanie.

Medzi najčastejšie vyskytujúce sa ochorenia zubov a ďasien u psov patria:

  • paradentóza,

  • perzistentné mliečne zuby,

  • zubný plak a zubný kameň.

 

Dentálna hygiena psov a mačiek Košice

Pri zanedbaní dentálnej starostlivosti môže dôjsť k nezvratným poškodeniam ďasien (paradentóza).

Záver článku

Záverom článku by sme radi zrhnuli sumár Vašich najčastejších otázok vo forme odpovedí.

  1. Prečo je dôležitá dentálna hygiena pre psov a mačky?
    - Dentálna hygiena je dôležitá pre psov a mačky rovnako ako pre ľudí, pretože zabraňuje vzniku zubného kazu, zápalových ochorení ďasien a iných problémov súvisiacich s ústnou dutinou. Pravidelná starostlivosť o zuby a ďasná môže predchádzať bolestiam, infekciám a dokonca aj vážnym chorobám ako je srdcové ochorenie.

  2. Aké sú najlepšie spôsoby starostlivosti o zuby u psov a mačiek?
    - Najlepšie spôsoby starostlivosti o zuby u psov a mačiek zahŕňajú pravidelné čistenie zubov špeciálnymi zubnými pastami a kefkami pre zvieratá, ako aj poskytovanie zubných žuvacích pomôcok a hračiek, ktoré môžu pomôcť odstrániť zubný plak a zabrániť tvorbe zubného kameňa.

  3. Ako často by mali byť zuby psov a mačiek čistené?
    - Odporúča sa čistiť zuby psov a mačiek aspoň raz denne, ideálne však je čistenie dvakrát denne. Pravidelné čistenie pomáha odstraňovať zubný plak a predchádzať tvorbe zubného kameňa, čím sa znižuje riziko zápalových ochorení ďasien a iných problémov súvisiacich s ústnou dutinou.

  4. Môžu mať zvieratá vedľajšie účinky z pravidelného čistenia zubov?
    - Pravidelné čistenie zubov psov a mačiek zvyčajne nevedie k vedľajším účinkom, pokiaľ sa používajú vhodné zubné pasty a kefky určené pre zvieratá. Avšak, niektoré zvieratá môžu mať citlivé ďasná alebo môžu odmietať čistenie, preto je dôležité monitorovať ich reakcie a prípadne sa poradiť s veterinárnym lekárom.

  5. Ako môžem vedieť, že moje zviera má problémy s ústnou hygienou?
    - Príznaky problémov s ústnou hygienou u psov a mačiek môžu zahŕňať zlé dýchanie, červené alebo opuchnuté ďasná, tvorbu zubného kameňa, zmeny v stravovaní alebo žuvaní, a ústne nepríjemnosti pri manipulácii s ich ústami. Ak si všimnete tieto príznaky, je dôležité vyhľadať veterinárnu starostlivosť pre vyšetrenie a ďalšie liečenie.

Dentálna hygiena psov Košice a okolie VETERAS

Ak máte podozrenie, že ste u Vášho psa alebo mačky spozorovali, niektoré z hore uvedených príznakov alebo sa chcete v predstihu vyhnúť možným ochoreniam, objednajte sa na preventívnu prehliadku vo veterinárnej ambulancii u našej službu konajúcej zverolekárky MVDr. Barbary Popovičovej

na tel. čísle 0948151611

alebo mailom na

veteras.info@gmail.com.

Naša milá pani doktorka Vám ochotne no hlavne odborne a prívetivo vysvetlí postupy a poradí na čo sa konkrétne zamerať pri čistení zubov Vašich miláčikov.

Tešíme sa na Vašu návštevu :)


Autor článku:
MVDr. Barbara Popovičová
MVDr. Barbara Popovičová Veterinár Košice