Domáce zvieratá a letné horúčavy

Ako udržať svojich miláčikov zdravých v horúcom počasí

Leto je obdobím slnka, horúcich tepelných vĺn a vysokých teplôt.

Pre nás, ľudí, môže byť toto obdobie náročné, ale rovnako to platí aj pre našich domácich miláčikov.

Prehriaty pes v horúčavách

S rastúcimi teplotami a horúcimi letnými dňami je dôležité, aby sme venovali zvýšenú pozornosť zdraviu a pohodliu našich zvierat.

V tomto článku sa pozrieme na niekoľko užitočných tipov, ako udržať našich domácich miláčikov zdravých a šťastných aj v najhorúcejších letných dňoch.

Prehriaty pes v horúčavách

  1. Dostatočný prístup k vode:
    Jedným z najdôležitejších aspektov starostlivosti o domáce zvieratá počas horúcich letných dní je zabezpečenie dostatočného prístupu k čerstvej a čistej vode. Uistite sa, že Váš miláčik má vždy k dispozícii dostatok vody, najmä ak ho pustíte von alebo keď je veľmi teplo. V prípade, že ste mimo domova, môžete zvážiť umiestnenie niekoľkých misiek s vodou na rôznych miestach, aby Váš miláčik mal vždy možnosť osviežiť a napiť sa.

  2. Nevoďte domáce zvieratá do parku počas najväčších horúčav:
    Chôdza so psom v parku môže byť výborným spôsobom, ako tráviť čas, ale nie počas najhorúcejších letných dní. Betón a asfalt môžu byť príliš horúce a preto dokážu spáliť citlivé labky Vášho psa. Skôr choďte na prechádzky do tieňových oblastí alebo v skorých ranných hodinách alebo neskoro večer, kedý sú teploty nižšie.

  3. Nikdy nenechávajte zvieratá v zaparkovanom vozidle:
    Tento bod je nevyhnutný a je potrebné ho stále zdôrazňovať. Nikdy, ale naozaj nikdy, nenechávajte svojich miláčikov zavretých v zaparkovanom vozidle, dokonca ani na krátku chvíľu. Teplota v interiéri auta môže rýchlo vzrásť na nebezpečnú úroveň a to môže Vášho miláčika ohroziť na živote.

  4. Udržujte interiér chladný:
    Uistite sa, že Váš dom alebo byt je počas horúcich letných dní dostatočne chladený. Domáce zvieratá môžu trpieť vysokými teplotami rovnako ako my. Poskytnite im miesto s prístupom na čerstvý vzduch a zabezpečte, aby mali miesto, kde sa môžu schovať pred priamym slnkom.

  5. Sledujte príznaky prehriatia u zvierat:
    Je dôležité vedieť, aké sú príznaky prehriatia u zvierat. Patria medzi ne nadmerné slinenie, sťažené dýchanie, zvýšená tepová frekvencia, zvracanie alebo hnačka a unavenosť. Ak zaznamenáte nejaké z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte veterinársku pomoc.

  6. Vyhnite sa dlhým pobytom na priamom slnku:
    Pre zvieratá, ktoré trávia väčšinu času vonku, je dôležité minimalizovať dlhé pobyty na priamom slnku, najmä v najteplejších hodinách dňa. Uistite sa, že majú prístup k dostatočnému tieňu a miestu, kde sa môžu schovať pred slnečnými lúčmi.

0-02-05-589421d792de6e09676964d1f3cfcd65969612efc98de7645dbfecfa98463dbb_b4f1a63a96ac1f0e

Záver

Letné horúčavy môžu byť pre našich domácich miláčikov náročné, ale s náležitou starostlivosťou a pozornosťou môžeme zabezpečiť, aby prežili toto obdobie pohodlne a bezpečne.

Dostatočný prístup k vode, chladné prostredie, opatrnosť pri výletoch von a starostlivosť o príznaky prehriatia sú kľúčovými faktormi, ktoré nám pomôžu udržať našich miláčikov zdravých a šťastných počas horúcich letných dní.

Neváhajte nás kontaktovať v prípade ak spozorujete príznaky prehriatia na Vašom zvieratku. Veterinár pre Košice a okolie je tu pre Vás aj v pohotovosti na tel. čísle 0948 15 16 11.


Autor článku:

MVDr. Barbara Popovičová

Veterinár Košice - MVDr. Barbara Popovičová