Najčastejšie choroby mačiek a kocúrov

Prehľad najčastejších zdravotných problémov, ktoré trápia domáce mačky a kocúry, ako sa prejavia a ako ich môžeme liečiť.

Mačky a kocúry sú pre mnohých z nás viac než len domáce zvieratá.

Mačka so zdravotným preukazom VETERAS

Sú to naši priatelia, ktorých si vážime a ktorí nám prinášajú radosť a lásku.

Avšak, rovnako ako každý živý organizmus, aj mačky a kocúry môžu trpieť rôznymi zdravotnými problémami.

Preto je dôležité, aby sme boli schopní rozpoznať príznaky a prevencia ich vzniku.

Mačka so zdravotným preukazom

Najčastejšie choroby domácich mačiek a kocúrov:

  1. Očné choroby
    Mačky a kocúry sú náchylné na rôzne očné problémy, ako je napríklad zápal spojiviek alebo katarakta. Tieto choroby môžu spôsobiť zhoršenie zraku alebo dokonca slepotu. Je dôležité, aby sme včas rozpoznali príznaky a podstúpili liečbu.
  2. Choroby dýchacieho systému
    Mačky a kocúry môžu trpieť ochoreniami dýchacieho systému, ktoré môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, ako je napríklad infekcia alebo alergia. Príznaky môžu zahŕňať kýchanie, kašeľ alebo ťažkosti s dýchaním.
  3. Choroby tráviaceho systému
    Mačky a kocúry môžu trpieť rôznymi ochoreniami tráviaceho systému, ako je napríklad zápcha, hnačka alebo zvracanie. Je dôležité sledovať ich stravu a prípadne podstúpiť lekársku kontrolu, ak sa príznaky pretrvávajú.
  4. Choroby močového systému
    Mačky a kocúry sú náchylné na ochorenia močového systému, ako je napríklad infekcia močových ciest alebo tvorba močových kameňov. Príznaky môžu zahŕňať časté močenie, krv v moči alebo bolesť pri močení.
  5. Choroby kože
    Mačky a kocúry môžu trpieť rôznymi kožnými chorobami, ako je napríklad svrbenie, lupiny alebo zápaly kože. Tieto ochorenia môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, ako je napríklad infekcia alebo alergia, a môžu sa prejaviť rôznymi príznakmi, ako je napríklad zmena farby kože alebo vypadávanie srsti.
  6. Choroby srdca a krvného obehu
    Mačky a kocúry môžu trpieť rôznymi ochoreniami srdca a krvného obehu, ako je napríklad srdcová arytmia alebo hypertenzia. Príznaky môžu zahŕňať ťažkosti s dýchaním, únava alebo vracanie.
  7. Choroby pohybového aparátu
    Mačky a kocúry môžu trpieť rôznymi ochoreniami pohybového aparátu, ako je napríklad artritída alebo osteoporóza. Príznaky môžu zahŕňať ťažkosti s pohybom, bolesť a opuch kĺbov. Liečba týchto chorôb závisí od príčiny a závažnosti ochorenia. Preto je dôležité, aby sme si pri prvých príznakoch vyhľadali pomoc veterinára, ktorý nám pomôže stanoviť diagnózu a navrhnúť vhodnú liečbu.

Preventívne opatrenia môžu zahrnovať pravidelnú kontrolu zdravia u veterinára, dodržiavanie zdravej stravy a dostatočného množstva pitnej vody, pravidelné očkovanie a prevenciu proti parazitom a zdravé prostredie, kde sa náš miláčik môže pohybovať.

Mačka so zdravotným preukazom VETERINAR KOSICE

Ak sa o svojho miláčika dobre staráme a dbáme na jeho zdravie, môžeme sa spoločne tešiť z jeho radosti a lásky na mnoho rokov.

Ako môžeme predchádzať týmto chorobám u mačiek a kocúrov?

Prevencia týchto chorôb u mačiek a kocúrov zahŕňa pravidelné veterinárne prehliadky, kvalitnú stravu, kontrolu telesnej hmotnosti, pravidelnú starostlivosť o zuby a ústnu dutinu, dostatočnú fyzickú aktivitu a včasnú diagnostiku a liečbu akýchkoľvek zdravotných problémov.

Záver článku

  1. Prečo moja mačka často kýcha a má výtok z nosa?
    - Vaša mačka pravdepodobne trpí zápalom horných dýchacích ciest, čo je bežné ochorenie spôsobené vírusmi alebo baktériami. Tieto infekcie môžu viesť k symptómom ako kýchanie, kašeľ a výtok z nosa.

  2. Čo môže spôsobovať problémy s močením u mojej mačky?
    - Problémy s močením u mačiek môžu byť príznakom chronických ochorení obličiek. Tieto choroby môžu byť spôsobené genetickými faktormi, infekciami alebo nevhodnou stravou.

  3. Prečo moja mačka stráca váhu, hoci veľa je a má veľký hlad?
    - Možno má vaša mačka hyperthyroidizmus, stav charakterizovaný nadmernou produkciou hormónov štítnej žľazy. To môže spôsobiť zvýšený metabolizmus a stratu hmotnosti napriek zvýšenej chuťi do jedla.

  4. Aké sú možnosti liečby chronických ochorení obličiek u mačiek?
    - Liečba chronických ochorení obličiek u mačiek zahŕňa špeciálne diéty, lieky na zmiernenie symptómov a podpornú starostlivosť. Pravidelné veterinárne kontroly sú tiež dôležité na monitorovanie stavu.

  5. Môže sa zápal horných dýchacích ciest prenášať na iné mačky?
    - Áno, zápal horných dýchacích ciest môže byť nákazlivý, preto je dôležité izolovať choré mačky od ostatných a dodržiavať dobré hygienické návyky, ako je časté umývanie rúk a dezinfekcia zariadení.

  6. Ako môžem zmierniť príznaky zápalu horných dýchacích ciest u mojej mačky doma?
    - Domáca starostlivosť môže zahŕňať umiestnenie mačky do teplej a vlhkej miestnosti, aby sa uľavilo od upchatého nosa, podávanie parníkov alebo použitie vlhkého handričky na čistenie očí a nosa.

  7. Aké sú komplikácie spojené s chronickými ochoreniami obličiek u mačiek?
    - Chronické ochorenia obličiek môžu spôsobiť komplikácie ako hypertenzia, anémia, poruchy elektrolytov a metabolické problémy, ktoré môžu vážne ovplyvniť celkové zdravie mačky.

  8. Čo môžem očakávať po diagnostike hyperthyroidizmu u mojej mačky?
    - Po diagnostike hyperthyroidizmu bude veterinár navrhovať vhodnú liečbu, ktorá môže zahŕňať podávanie liekov, špeciálnej diéty alebo chirurgický zákrok na odstránenie nadmerného tkaniva štítnej žľazy.

  9. Môžem predchádzať týmto chorobám u svojej mačky?
    - Áno, prevencia je kľúčová. Zabezpečte svojej mačke vyváženú stravu, pravidelnú veterinárnu starostlivosť, dostatok čistej vody, vhodné prostredie a vyhýbajte sa rizikovým faktorom, ako sú nadmerný stres alebo kontakt s chorými zvieratami.

  10. Aká je prognóza týchto chorôb?
    - Prognóza závisí od mnohých faktorov, vrátane stavu choroby, včasnosti diagnostiky a liečby, veku mačky a ďalších zdravotných problémov. Pri liečbe a starostlivosti môžete značne zlepšiť prognózu vášho miláčika.

Je tiež dôležité, aby mačka mala prístup k čistému pitnej vode a dostatočnému množstvu kvalitného spánku.


Autor článku:

MVDr. Barbara Popovičová

IMG_8626 – kópia