Obezita: Nadmerná hmotnosť u domácich zvierat

Obezita sa stáva čoraz častejším problémom domácich zvierat, najmä u psov a mačiek.

Tučný pes a mačka VETERAS.sk

Aj keď môže byť ťažké odolať "hladným očiam" Vášho zvieratka a nedopriať mu kúsok zo svojho jedla, pamlsok alebo fajnú maškrtku je dôležité si uvedomiť, že obezita môže viesť k vážnym zdravotným problémom a znížiť kvalitu života Vášho domáceho maznáčika.

Obezita u zvierat sa prejavuje nadmernou hmotnosťou a nadváhou, ktorá zvyšuje riziko vzniku mnohých ochorení.

Medzi najčastejšie problémy patria srdcové ochorenia, cukrovka, problémy s dýchacími cestami, kĺbmi a tráviacim systémom.

Tučná mačka VETERAS.sk OBEZITA

Srdcovo-cievne ochorenia sú jedným z najväčších rizík pre obézne zvieratá.

Nadmerné množstvo tuku v tele zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ktoré môžu viesť k zlyhaniu srdca a iným vážnym problémom.

Okrem toho môže byť obezita spojená s vysokým krvným tlakom, čo zvyšuje riziko srdcových ochorení ešte viac.

Cukrovka je ďalším zdravotným problémom, ktorý môže byť spôsobený obezitou.

Nadmerný príjem kalórií zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo môže viesť k vzniku cukrovky.

Táto choroba môže byť veľmi závažná a vyžadovať si pravidelné veterinárne kontroly, lieky a iné zdravotné opatrenia.

Obézny baset pes VETERAS.sk

Problémy s dýchacími cestami sú ďalším rizikom pre obézne zvieratá.

Nadmerná hmotnosť môže mať za následok zhoršený dych a problémy s dýchaním, čo môže byť obzvlášť nebezpečné pre zvieratá so zúženými dýchacími cestami, ako sú brachycefalické plemená napríklad francúzske bulldočky a mopsíky.

Problémy s kĺbmi sú ďalšou častou komplikáciou obezity u zvierat.

Nadmerná hmotnosť môže zaťažiť kĺby a spôsobiť bolesť a opotrebovanie, čo môže viesť k osteoartritíde a iným ochoreniam kĺbov.

Tento problém je častejší u psov a mačiek, ktoré so sebou nosia veľké množstvo telesnej hmotnosti na malom množstve kĺbov.

Napriek tomu, že obezita môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, je to problém, ktorý sa dá riešiť.

Väčšina prípadov obezity u zvierat je spôsobená nadmerným príjmom kalórií a nedostatkom pohybu.

Správna strava a dostatok cvičenia môžu pomôcť znižovať hmotnosť zvierat a zlepšiť ich zdravotný stav.

Je dôležité, aby majitelia zvierat mali na pamäti, že ich zvieratá potrebujú primerané množstvo jedla a cvičenia.

Je to veľmi jednoduchá lineárna rovnica, ktorá sa však v praxi ťažko aplikuje.

Nadváha psov a mačiek VETERAS.sk

Výber správneho krmiva a jeho správne dávkovanie môže byť kľúčové pre udržanie zdravej hmotnosti u zvierat.

Výživa je základným pilierom zdravia a šťastného života každého psa. Správna strava zabezpečuje správny vývoj a udržuje vitalitu vášho psíka počas celého jeho života.

No ako majiteľa môže táto téma niekedy zmiasť. Ako teda zabezpečiť, aby váš psík dostal to, čo potrebuje?

Tu je praktický sprievodca základmi výživy a kŕmenia psov, spolu s najčastejšími otázkami a odpoveďami.

Základné požiadavky na zdravú výživu

  1. Bielkoviny, Sacharidy a Tuky: Podobne ako u ľudí, aj u psov sú bielkoviny, sacharidy a tuky kľúčovými živinami. Bielkoviny sú dôležité pre svalový rast a opravu tkanív, sacharidy poskytujú energiu a tuky sú nevyhnutné pre zdravú pokožku a srsť a absorpciu vitamínov.

  2. Vitamíny a Minerály: Váš psík potrebuje pravidelný príjem vitamínov a minerálov pre zdravý rast a vývoj, ako aj pre posilnenie imunitného systému a udržanie zdravia kostí a zubov.

  3. Voda: Nedostatok vody môže mať vážne dôsledky pre zdravie vášho psa. Uistite sa, že má stále k dispozícii dostatok čistej vody.

Kŕmenie psov podľa veku

  1. Šteniatka (do 1 roka): Šteniatka majú v porovnaní s dospelými psami vyššie energetické potreby. Potrebujú kvalitnú stravu, ktorá podporuje rýchly rast a vývoj kostí a svalov. Odporúča sa kŕmenie krmivom určeným pre šteniatka, ktoré obsahujú vyššie množstvo bielkovín a kalórií.

  2. Dospelí Psi (1 - 7 rokov): Dospelé psy potrebujú vyváženú stravu, ktorá zabezpečí udržanie ideálnej hmotnosti a celkového zdravia. Kvalitné krmivo s vysokým obsahom bielkovín a vyváženým množstvom sacharidov a tukov je dôležité pre ich každodenný život.

  3. Seniori (nad 7 rokov): Staršie psy majú často pomalší metabolizmus a môžu mať problémy so zdravím kostí a kĺbov. Ich strava by mala obsahovať viac vlákniny a menej kalórií, aby sa predišlo nadváhe. Krmivá s doplnkami na podporu zdravia kĺbov a srdca môžu byť pre seniorov veľmi prospešné.

Obézny pes a mačka VETERAS.sk

Najčastejšie otázky a odpovede

Môžem kŕmiť môjho psa ľudským jedlom?
- Niektoré potraviny, ktoré sú pre ľudí zdravé, môžu byť pre psov toxické. Je dôležité sa poradiť s veterinárom, ak máte pochybnosti.

Ako často by som mal/a kŕmiť svojho psíka?
- Frekvencia kŕmenia závisí od veku a veľkosti psa. Všeobecne platí, že šteniatka by mali byť kŕmené častejšie ako dospelé psy. Odporúča sa kŕmiť dospelého psa dvakrát denne.

Ako zistiť, či je pre môjho psíka strava vhodná?
- Sledujte jeho hmotnosť, energiu a stav srsti. Ak má váš psík problémy so zdravím alebo energiou, môže to naznačovať nedostatok správnej výživy.

Napriek tomu, že výživa a kŕmenie psov môžu byť niekedy zložité, s dostatočným porozumením a starostlivosťou môžete zabezpečiť, aby váš psík mal dlhý a zdravý život plný radosti a vitality.

Nezabudnite, že veterinár vám môže poskytnúť ďalšie rady a odporúčania špecifické pre vášho psa.

Rovnako dôležité je zabezpečiť, aby zvieratá mali dostatok pohybu a stimulácie, napríklad cez hry, prechádzky alebo rôzne aktivity.

Ak máte podozrenie, že váš domáci maznáčik trpí obezitou, mali by ste vyhľadať veterinárnu pomoc.

Veterinár môže poskytnúť odbornú radu ohľadom stravy, cvičenia a iných opatrení, ktoré môžu pomôcť zlepšiť zdravotný stav Vášho zvieraťa.

V závere je dôležité zdôrazniť, že obezita u domácich zvierat je bežným problémom, ktorý môže mať závažné následky pre zdravie zvierat.

Správna strava a dostatok cvičenia môžu pomôcť znižovať hmotnosť zvierat a zlepšiť ich zdravotný stav.

Majitelia zvierat by mali byť informovaní o tomto probléme a mali by tiež vedieť, že ich potrebujú zvieratá primerané množstvo jedla a dostatok pohybu.

Obezita domácich zvierat VETERAS.sk

Záver článku

  • Čo je obezita u psov a mačiek a aké sú jej príčiny?
    - Obezita u psov a mačiek je stav, keď zviera má nadmernú hmotnosť, čo vedie k negatívnym zdravotným dôsledkom. Príčiny obezity môžu zahŕňať nadmerný príjem kalórií, nedostatok pohybu, genetické faktory, hormonálne nerovnováhy alebo liečbu steroidmi.

  • Aké sú príznaky obezity u psov a mačiek?
    - Príznaky obezity u psov a mačiek môžu zahŕňať nárast telesnej hmotnosti, nadváhu, viditeľné tukové záhyby, zvýšenú unaviteľnosť, dýchavičnosť, problémy s kĺbmi a pohybovými ťažkosťami.

  • Aké sú riziká spojené s obezitou u psov a mačiek?
    - Obezita u psov a mačiek môže zvýšiť riziko vzniku mnohých zdravotných problémov, vrátane ochorení srdca a ciev, cukrovky, problémov s kĺbmi a kostí, dermatologických problémov, dýchacích problémov a skrátenia životného očakávania.

  • Ako sa diagnostikuje a lieči obezita u psov a mačiek?
    - Diagnostika obezity u psov a mačiek sa vykonáva na základe hodnotenia telesnej hmotnosti, telesnej kondície a merania telesných tukových zásob. Liečba zahŕňa úpravu stravovacích návykov, zvýšenú fyzickú aktivitu, diétne plány s nízkym obsahom kalórií a monitorovanie telesnej hmotnosti pod dohľadom veterinárneho lekára.

  • Ako môžeme predchádzať obezite u psov a mačiek?
    - Prevencia obezity u psov a mačiek zahŕňa poskytovanie vyváženej stravy, správne dávkovanie jedla, pravidelnú fyzickú aktivitu a monitorovanie telesnej hmotnosti. Je dôležité vyhnúť sa nadmernému podávaniu pamlskov a jedla, zabezpečiť dostatočný pohyb a vyhľadávať pravidelnú veterinárnu starostlivosť.

Autor článku

MVDr. Barbara Popovičová

Veterinár Košice

MVDr. Barbara Popovičová VETERAS Veterinár Košice