Parazitárne ochorenia mačiek a kocúrov

Mačky a kocúriky sú nádherní spoločníci, no niekedy môžu trpieť parazitárnymi ochoreniami, ktoré môžu mať vplyv na ich zdravie a pohodu.

PArazitárne ochorenia mačiek Veterinár Košice VETERAS

V tomto článku si priblížime niektoré z najčastejších otázok a odpovedí týkajúcich sa parazitárnych ochorení mačiek a kocúrov, aby ste sa mohli lepšie starať o svojich chlpatých priateľov.

Časté otázky a odpovede pre milovníkov mačiek

  1. Čo sú parazitárne ochorenia mačiek a kocúrov?
    - Parazitárne ochorenia mačiek sú ochorenia spôsobené rôznymi parazitmi, ako sú blchy, kliešte, červy a mnohé ďalšie. Títo paraziti sa môžu usadiť v tele mačky a spôsobiť rôzne zdravotné problémy.

  2. Ako viem, či má moja mačka alebo kocúr parazitárne ochorenie?
    - Niekedy môžu byť príznaky parazitárnych ochorení mačiek zjavné, ako sú svrbenie, vyčerpanie, strata hmotnosti alebo zmena správania. Avšak niektoré parazitárne infekcie môžu prebiehať bez zjavných príznakov. Je dôležité pravidelne navštevovať veterinára a podstúpiť preventívne vyšetrenia, aby sa zachytili a liečili parazitárne ochorenia včas.

  3. Ako môžem zabrániť parazitárnym ochoreniam u mojej mačky?
    - Existuje niekoľko spôsobov, ako zabrániť parazitárnym ochoreniam u mačiek. Prvým krokom je pravidelné ošetrenie mačky antiparazitárnymi prostriedkami, ako sú obojky, kvapky alebo tabletkové formy, ktoré sú schválené veterinárom. Dôležité je tiež udržiavať čistotu prostredia, v ktorom mačka žije, a vykonávať preventívne vyšetrenia u veterinára.

    Parazitárne ochorenia mačiek Veterinár Košice VETERAS

  4. Ako sa liečia parazitárne ochorenia mačiek?
    - Liečba parazitárnych ochorení mačiek závisí od konkrétneho druhu parazita a závažnosti infekcie. Veterinár môže odporučiť rôzne lieky alebo procedúry, ako sú antiparazitárne lieky, očkovanie, čistenie a odčervenie.

  5. Aké sú najčastejšie parazitárne ochorenia mačiek?
    - Medzi najčastejšie parazitárne ochorenia mačiek patria blchy, kliešte, pásomnice, okrúhle červy a srdcové červy. Tieto parazity je dôležité pravidelne kontrolovať a liečiť, aby sa zabránilo zdravotným problémom u mačky.

    Blchy:

    • Diagnostika: Prítomnosť blch na mačke je často viditeľná v podobe malých čiernych bodiek na koži mačky alebo vo vlnách. Mačky s blchami sa často svrbia, čo môže spôsobiť podráždenie kože a vypadávanie srsti.
    • Liečba: Existuje mnoho antiparazitárnych liekov dostupných vo forme kvapiek, obojkov alebo šampónov, ktoré účinne zabíjajú blchy a ich larvy. Okrem toho je dôležité aj ošetriť prostredie, v ktorom sa mačka pohybuje, aby sa zabránilo opätovnej infekcii.
    • Prevencia: Pravidelné ošetrenie mačky antiparazitárnymi prostriedkami je kľúčové pre prevenciu blchových infekcií. Okrem toho udržiavajte čisté a hygienické prostredie, v ktorom mačka žije, a pravidelne vykonávajte čistenie a ošetrovanie postelí a ďalších miest, kde sa mačka zdržiava.


    Kliešte:

    • Diagnostika: Kliešte sú často viditeľné na koži mačky, najmä okolo uší, krku a pod pazuchami. Mačky s kliešťami sa môžu tiež svrbieť alebo ich môžu mať sprevádzané zvýšenou teplotou a únava.
    • Liečba: Odstránenie kliešťa je dôležité vykonať opatrne a úplne, aby sa zabránilo zanechaným častiam, ktoré by mohli spôsobiť infekciu. Existujú aj antiparazitárne lieky, ktoré môžu pomôcť zabrániť kliešťom pripichnúť sa na kožu mačky.
    • Prevencia: Preventívne liečby proti kliešťom sú k dispozícii vo forme obojkov, kvapiek alebo tabletiek. Je tiež dôležité pravidelne kontrolovať mačku na prítomnosť kliešťov, najmä po pobytu v oblastiach s vysokým rizikom infekcie.viber_image_2024-03-01_13-35-21-495

    Pásomnice:

    • Diagnostika: Diagnostika pásomníc u mačky sa zvyčajne vykonáva pomocou stolice, kde môžu byť viditeľné segmenty pásomníc.
    • Liečba: Liečba pásomníc u mačiek zahŕňa antiparazitárne lieky, ktoré sú často predpísané veterinárnym lekárom. Niektoré lieky sú dostupné vo forme tabliet alebo injekcií.
    • Prevencia: Preventívne liečby proti pásomniciam sú dostupné a môžu byť súčasťou pravidelného ošetrovania mačiek proti parazitom. Dôležitou súčasťou prevencie je tiež vyhýbanie sa potenciálnym zdrojom infekcie, ako sú myši alebo vtáky, ktoré môžu prenášať pásomnice.

       

      Všetky tieto parazitárne ochorenia môžu mať závažné dôsledky pre zdravie vašej mačky, preto je dôležité byť informovaný o ich diagnostike, liečbe a prevencii. Pravidelné návštevy u veterinára a dodržiavanie preventívnych opatrení môžu pomôcť udržať vašu mačku šťastnú a zdravú.

     Alergická-mačka-Veterinarna-ambulancia-Košice

Záver článku

Parazitárne ochorenia mačiek sú bežným problémom, ktorý môže mať vplyv na zdravie a pohodu vašej mačky.

Je dôležité byť informovaný o týchto ochoreniach a pravidelne ich kontrolovať a liečiť, aby ste udržali svoju mačku šťastnú a zdravú.

Nezabúdajte navštevovať Vášho veterinára pravidelne a konzultovať s ním akékoľvek obavy týkajúce sa zdravia vášho milovaného chlpatého priateľa.


Autor článku

MVDr. Barbara Popovičová

Veterinár Košice

MVDr. Barbara Popovičová Veterinár Košice VETERAS