Najnebezpečnejšie ochorenia šteniatok

Parvoviróza, Psinka, Hepatitída, Leptospiróza

Naša veterinárna ambulancia VETERAS.sk si kladie za cieľ nielen liečiť choré zvieratá, ale aj poskytovať informácie a rady majiteľom šteniatok, ako sa postarať o ich zdravie.

Jednou z najdôležitejších tém, ktorú majitelia šteniatok musia mať na pamäti, sú najnebezpečnejšie ochorenia, ktoré môžu postihnúť ich malých miláčikov.

Leptospiróza Veterinar Košice

Medzi najčastejšie a najzávažnejšie patria parvoviróza, psinka, hepatitída a leptospiróza.

V tomto článku sa pozrieme na každé z týchto ochorení podrobnejšie a zistíme, ako ich identifikovať, liečiť a predchádzať im.

Parvoviróza:

Parvoviróza je veľmi nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré postihuje hlavne tráviaci systém šteniatok.

Symptómy zahŕňajú vracanie, hnačku s krvou, stratu chuti do jedla a dehydratáciu.

Vážne prípady môžu viesť až k smrti, najmä u mladých šteniat. Preto je dôležité okamžite vyhľadať veterinárnu starostlivosť pri akýchkoľvek podozreniach na parvovirózu.

Liečba parvovirózy sa zameriava na udržiavanie hydratácie, poskytnutie podporných liekov a ošetrenie proti sekundárnym infekciám.

Preventívne opatrenia zahŕňajú pravidelné očkovanie a dodržiavanie hygienických noriem.

  • Čo je parvoviróza a ako sa prenáša?
    - je to vírusové ochorenie tráviaceho systému, ktoré postihuje hlavne mladé šteniatka. Prenáša sa kontaminovanou vodou, potravou alebo výkalmi infikovaných psov.

  • Aké sú príznaky parvovirózy u šteniatok?
    - Príznaky u šteniatok zahŕňajú hnačku, zvracanie, stratu chuti do jedla, dehydratáciu, slabosť a bledé alebo modrasté ďasna.

  • Ako sa diagnostikuje parvoviróza u šteniatok?
    - Diagnostika zahŕňa klinické vyšetrenie, testy na detekciu vírusu v stolici a prípadne ďalšie laboratórne testy.

  • Je parvoviróza liečiteľná?
    - Liečba zahŕňa podporu hydratácie, kontrolu príznakov a symptomatickú liečbu. Včasná veterinárna starostlivosť môže zvýšiť šance na prežitie.

  • Ako môžem chrániť svoje šteniatko pred parvovirózou?
    - Najlepším spôsobom ochrany je očkovanie šteniatka podľa odporúčaní veterinárnym lekárom a minimalizácia jeho expozície kontaminovanému prostrediu.

Psinka:

Psinka, známa aj ako mačací kiahňový vírus, je ďalšie vážne ochorenie šteniatok. Prejavuje sa horúčkou, výtokom z očí a ňufáku, zvracaním, hnačkou a celkovou letargiou. Vážne prípady môžu mať za následok zápal pľúc alebo zápal mozgu.

Doposiaľ nie je známa žiadna špecifická liečba tohto ochorenia, a preto je dôležité poskytnúť podpornú starostlivosť a liečiť príznaky.

Očkovanie je kľúčové pre prevenciu tohto ochorenia a malo by sa vykonávať v súlade s odporúčaním veterinárneho lekára.

  • Čo je psinka a ako sa prenáša?
    - Psinka je akútne vírusové ochorenie dýchacích ciest, ktoré je vysoko nákazlivé. Prenáša sa vzduchom, dotykom a kontaminovanými predmetmi.

  • Aké sú príznaky psinky u šteniatok?
    - Príznaky psinky u šteniatok zahŕňajú kašeľ, kýchanie, hlienavý výtok z nosa, horúčku, stratu chuti do jedla, únava a dehydratáciu.

  • Ako sa diagnostikuje psinka u šteniatok?
    - Diagnostika psinky zahŕňa klinické vyšetrenie, testy na detekciu vírusu a vyhodnotenie príznakov ochorenia.

  • Je psinka liečiteľná?
    - Nie, psinka nie je úplne liečiteľná, ale existujú vakcíny, ktoré môžu chrániť šteniatka pred touto chorobou.

  • Ako môžem chrániť svoje šteniatko pred psinkou?
    - Najlepším spôsobom ochrany je očkovanie šteniatka podľa odporúčaní veterinárnym lekárom a minimalizácia jeho expozície infikovaným psom.

Hepatitída:

Hepatitídu u šteniat je spôsobuje adenovírus typu 1 a ovplyvňuje hlavne správnu funkciu pečene.

Symptómy zahŕňajú horúčku, nechutenstvo, zvracanie a žltnutie kože a očných bielok. V závažných prípadoch môže viesť k poškodeniu pečene a srdca.

Liečba hepatitídy sa zameriava na podporu funkcie pečene a liečbu príznakov.

Ako preventívne opatrenie je nevyhnutné dodržiavať očkovací plán stanovený veterinárnym lekárom.

  • Čo je hepatitída a ako sa prenáša?
    - Hepatitída je vírusové ochorenie, ktoré ovplyvňuje pečeň a môže byť spôsobené rôznymi vírusmi. Prenáša sa najčastejšie kontaminovanou vodou alebo potravou, ale aj krvou.

  • Aké sú príznaky hepatitídy u šteniatok?
    - Príznaky hepatitídy u šteniatok môžu zahŕňať zvracanie, hnačku, stratu chuti do jedla, únava, bledé alebo modrasté ďasná, nadúvanie bruška a zvýšenú telesnú teplotu.

  • Ako sa diagnostikuje hepatitída u šteniatok?
    - Diagnostika hepatitídy zahŕňa klinické vyšetrenie, krvné testy na detekciu vírusu, ultrazvuk a ďalšie laboratórne testy na vyhodnotenie stavu pečene a funkcie.

  • Je hepatitída liečiteľná?
    - Liečba hepatitídy závisí od typu vírusu a závažnosti ochorenia. Vo väčšine prípadov sa poskytuje podporná liečba, ktorá zahŕňa lieky na podporu funkcie pečene a kontrolovanie príznakov ochorenia.

  • Ako môžem chrániť svoje šteniatko pred hepatitídou?
    - Najlepším spôsobom ochrany je očkovanie šteniatka proti hepatitíde podľa odporúčaní veterinárnym lekárom a minimalizácia jeho expozície potenciálne infikovaným prostrediam a zvieratám. Dodržiavanie hygienických noriem a zdravého životného štýlu môže tiež znížiť riziko nákazy.

Hepatitida Veterinar Košice

Leptospiróza:

Leptospiróza je bakteriálne ochorenie, ktoré môže postihnúť šteniatka, keď prídu do kontaktu s močom infikovaných zvierat, najmä hlodavcov.

Symptómy zahŕňajú horúčku, únava, stratu chuti do jedla, zvracanie a hnačku.

Liečba leptospirózy zahŕňa podávanie antibiotík a podpornú liečbu.

Preventívne opatrenia zahŕňajú očkovanie a minimalizáciu kontaktu so zdrojmi infekcie.

  • Čo je leptospiróza a ako sa prenáša?
    - Leptospiróza je bakteriálna infekcia spôsobená baktériami z rodu Leptospira. Prenáša sa najčastejšie kontaminovanou vodou alebo potravou, ako aj močou infikovaných zvierat, najmä hlodavcov.

  • Aké sú príznaky leptospirózy u šteniatok?
    - Príznaky u šteniatok môžu zahŕňať horúčku, slabosť, stratu chuti do jedla, zvracanie, hnačku, krvácanie z nosa alebo ďasien, bolesti svalov a kĺbov alebo zväčšené lymfatické uzliny.

  • Ako sa diagnostikuje leptospiróza u šteniatok?
    - Diagnostika zahŕňa klinické vyšetrenie, krvné testy na detekciu protilátok alebo antigénov baktérií, PCR testy na identifikáciu baktérií v moči alebo krvi a ďalšie laboratórne testy.

  • Je leptospiróza liečiteľná?
    - Liečba zahŕňa podávanie antibiotík, ktoré sú účinné proti baktériám Leptospira. Včasná diagnóza a liečba môžu zlepšiť prognózu pri liečbe ochorenia.

  • Ako môžem chrániť svoje šteniatko pred leptospirózou?
    - Najlepším spôsobom ochrany je očkovanie šteniatka proti leptospiróze podľa odporúčaní veterinárnym lekárom a minimalizácia jeho expozície možným zdrojom infekcie, ako sú kontaminované vody alebo potrava a moč infikovaných zvierat. Dodržiavanie hygienických noriem pri manipulácii so zvieratami a ich prostredím je tiež dôležité.

Záver článku

Najnebezpečnejšie ochorenia šteniatok, ako parvoviróza, psinka, hepatitída a leptospiróza, môžu byť veľmi závažné a nesmierne ohrozujúce pre životy malých zvierat.

Dôležité je dbať na preventívne opatrenia, najmä očkovanie, a v prípade podozrenia na ochorenie OKAMŽITE vyhľadať veterinársku starostlivosť.

V žiadnom prípade nesmiete zanedbávať alebo niekoľko dní ignorovať viditeľné príznaky nechutenstva a hnačiek!

Veterinárna ambulancia VETERAS.sk je tu, aby pomohla a poskytla najlepšiu možnú starostlivosť pre vaše šteniatko.


Autor článku

MVDr. Barbara Popovičová

MVDr. Barbara Popovičová Veterinár Košice