Všetko o antiparazitikách pre psov

Ak chováte psa, je nevyhnutné venovať pozornosť jeho zdraviu a starostlivosti, vrátane ochrany pred parazitmi, ktoré môžu spôsobiť množstvo zdravotných problémov.

Antiparazitiká pre psy

Jedným z najlepších spôsobov, ako chrániť svojho psa, je používanie antiparazitických liekov. Antiparazitiká sú účinným spôsobom, ako chrániť vášho psa pred kliešťami, blchami a inými nebezpečnými parazitmi.

V tomto článku sa pozrieme na to, kedy začína sezóna kliešťov, prečo je nevyhnutné chrániť psov pred kliešťami aj blchami, aké antiparazitiká sú vhodné a ako ich správne vybrať, aké sú výhody antiparazitík pre psy a ako sa antiparazitiká pre psov užívajú.

Kedy začína sezóna kliešťov?

Sezóna kliešťov začína v závislosti od teploty a vlhkosti pôdy. Všeobecne sa však dá povedať, že začína v apríli a končí v októbri, avšak v niektorých oblastiach môže trvať aj počas celej zimy.

V letných mesiacoch je však riziko napadnutia kliešťom najvyššie. Preto je dôležité začať chrániť vášho psa pred kliešťami už v období jarných prázdnin.

Prečo je nevyhnutné chrániť psov pred kliešťami?

Kliešte môžu spôsobiť vážne ochorenia, ako je napríklad lymská borelióza, ktorá môže mať trvalé následky pre zdravie vášho psa.

Okrem toho, kliešte môžu prenášať aj iné nebezpečné ochorenia, ako je napríklad babesióza, ehrlichióza a anaplazmóza. Chránením vášho psa pred kliešťami môžete predchádzať týmto ochoreniam a zachrániť mu život.

Preto je dôležité chrániť svojho psa pred kliešťami a podniknúť kroky na minimalizovanie rizika napadnutia kliešťom.

Prečo je nevyhnutné chrániť psov pred blchami?

Blchy sú ďalší paraziti, ktorí sa môžu usadiť v psom kožuchu, spôsobovať v ňom nepríjemnosti a byť nebezpeční pre psov. Okrem toho, že spôsobujú svrbenie , dráždenie a nepohodlie, môžu prenášať aj rôzne choroby a infekcie, ako je napríklad červená horúčka, dýchacie problémy a kožné infekcie.

Preto je dôležité chrániť psa pred blchami a zabezpečiť, aby bol chránený celoročne.

Antiparazitiká pre psov

Ako vybrať správne antiparazitikum?

Pri výbere správneho antiparazitika pre svojho psa je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, ako je veľkosť a váha psa, vek, aktivity, stav zdravia a alergie.

Existujú rôzne druhy antiparazitík pre psov, ako sú tablety, spreje, obojky alebo kvapky. Každý druh má svoje výhody a nevýhody, preto sa odporúča konzultovať s veterinárom, aby vám pomohol zvoliť správny typ antiparazitika pre Vášho psa.

Aké sú výhody antiparazitík pre psy?

Antiparazitiká pre psov majú mnoho výhod. Okrem ochrany psa pred parazitmi a prenosom chorôb pomáhajú aj minimalizovať riziko napadnutia ostatnými psami v okolí.

Mnoho antiparazitík má tiež dlhotrvajúce účinky, takže môžete byť istí, že váš pes je chránený počas celej sezóny.

Existuje mnoho výhod antiparazitík pre psy. Niektoré z nich zahrňujú:

  • Ochrana pred chorobami: Antiparazitiká pomáhajú chrániť psov pred chorobami prenášanými parazitmi, ako sú napríklad lymská borelióza, anaplazmóza, erlichióza, babézióza a ďalšie.

  • Ochrana pred vonkajšími parazitmi: Antiparazitiká pomáhajú chrániť psov pred vonkajšími parazitmi, ako sú kliešte a blchy, ktoré sa môžu napádať psa a spôsobovať mu nepríjemnosti a dokonca aj choroby.

  • Minimalizovanie rizika prenosu chorôb: Antiparazitiká pomáhajú minimalizovať riziko prenosu chorôb medzi psami, pretože zabíjajú alebo odrádzajú vonkajšie parazity, ktoré by mohli byť nositeľmi chorôb.

  • Dlhodobé účinky: Niektoré antiparazitiká majú dlhodobé účinky, čo znamená, že sa ich účinok udržuje aj po niekoľko týždňov alebo mesiacov od ich podania. To znamená, že váš pes je chránený aj počas celého obdobia, keď je najväčšie riziko napadnutia parazitmi.

  • Jednoduchosť použitia: Antiparazitiká sú bežne dostupné v mnohých formách, ako sú tablety, spreje, obojky alebo kvapky. Väčšina z nich je jednoduchá na použitie a aplikáciu, a to zvyčajne doma bez nutnosti návštevy veterinárneho lekára.

  • Zlepšená kvalita života: Antiparazitiká pomáhajú minimalizovať riziko infekcií a ochorení, ktoré môžu zlepšiť kvalitu života vášho psa tým, že mu umožnia žiť bez nepohodlia a bolesti, ktoré spôsobujú parazity.
 
 

Ako sa užívajú antiparazitiká pre psov?

Každé antiparazitikum má svoje vlastné pokyny pre použitie, preto je dôležité starostlivo si prečítať a dodržiavať návod na použitie. Väčšinou sa antiparazitikum podáva buď perorálne, alebo sa aplikuje na kožu v podobe kvapiek, spreju alebo obojku. Je dôležité udržiavať pravidelný režim podávania, aby bol váš pes chránený po celý rok.

Naše odporúčania

Rádi by som Vám predstavili tri z najpopulárnejších antiparazitických liekov pre psov - Bravecto dog, Simparica a Credelio plus, ktoré si môžete priamo kúpiť v našej veterinárnej ambulancii alebo objednať online cez náš eshop.

  1. Bravecto dog: Bravecto dog je antiparazitický liek na báze fluralaneru, ktorý pôsobí proti kliešťom, blchám a voškám. Jedna dávka Bravecta dog poskytuje ochranu pred kliešťami až 12 týždňov a ochranu pred blchami a voškami až 8 týždňov. Tento liek je dostupný vo forme žuvacích tabliet s rôznymi dávkami, ktoré sa podávajú raz za 12 týždňov a ochrana psov pred kliešťami a blchami začína už za 2 hodiny po podaní.

    Bravecto Dog
  2. Simparica: Simparica je antiparazitický liek na báze sarolaneru, ktorý pôsobí proti kliešťom a blchám. Jedna dávka Simparica poskytuje ochranu pred kliešťami až 5 týždňov a ochranu pred blchami až 8 týždňov. Liek je dostupný vo forme žuvacích tabliet, ktoré sa podávajú raz za mesiac a ochrana psov pred kliešťami a blchami začína už za 3 hodiny po podaní.

    Simparica pre psy
  3. Credelio plus: Credelio plus je antiparazitický liek na báze lotilaneru a prazikvantelu, ktorý pôsobí proti kliešťom, blchám, voškám a srdcovým červom. Jedna dávka Credelia plus poskytuje ochranu pred kliešťami až 5 týždňov, ochranu pred blchami a voškami až 6 týždňov a ochranu pred srdcovými červami až 6 mesiacov. Tento liek je dostupný vo forme žuvacích tabliet, ktoré sa podávajú raz za mesiac.

    Credelio plus pre psy

Všetky tri uvedené antiparazitické lieky pre psov sú účinné a môžu pomôcť chrániť Vášho psa pred rôznymi druhmi parazitov. Je však dôležité pred podaním každého lieku prečítať si príbalový leták a poradiť sa s veterinárnym lekárom o správnom dávkovaní a použití.

Záver článku

  1. Prečo je dôležité používať antiparazitiká pre psov?
    - Antiparazitiká pre psov sú dôležité na ochranu vášho psa pred rozličnými parazitmi, ako sú kliešte, blchy, červy a srdcové červy. Tieto parazity môžu spôsobiť zdravotné problémy vášmu psovi a niektoré z nich môžu byť aj prenosné na ľudí.

  2. Ako často by som mal/a aplikovať antiparazitiká svojmu psovi?
    - Frekvencia aplikácie antiparazitík závisí od typu produktu a odporúčania veterinára. Väčšinou sa aplikujú mesačne, ale existujú aj produkty, ktoré sa aplikujú každé tri mesiace. Je dôležité dodržiavať pokyny výrobcu.

  3. Ako vyberiem správne antiparazitikum pre svojho psa?
    - Výber správneho antiparazitika závisí od veku, váhy, zdravotného stavu a životného štýlu vášho psa. Je dôležité konzultovať s veterinárom, ktorý vám odporučí produkt primeraný pre vašu konkrétnu situáciu.

  4. Môžu antiparazitiká spôsobiť vedľajšie účinky u psov?
    - Vo všeobecnosti sú antiparazitiká pre psov pomerne bezpečné, ale niektoré psov môžu vykazovať citlivosť na niektoré zložky alebo môžu vzniknúť miestne podráždenie na mieste aplikácie. Ak si všimnete akékoľvek nezvyčajné symptómy, mali by ste sa poradiť s veterinárom.

  5. Môžem používať antiparazitikum určené pre psy aj na moju mačku?
    - Nie, väčšina antiparazitík pre psov obsahuje látky, ktoré môžu byť škodlivé pre mačky. Použitie antiparazitík určených pre psy na mačku môže spôsobiť vážne zdravotné problémy a niekedy aj smrť. Je dôležité používať len produkty určené špecificky pre konkrétne druhy zvierat.

Antiparazitiká pre psov sú dôležitou súčasťou starostlivosti o zdravie vášho psa. Vybrať správne antiparazitikum je kľúčové pre ochranu vášho psa pred parazitmi a ochoreniami. Okrem toho, že chránia psa, môžu antiparazitiká pomôcť aj minimalizovať riziko prenosu parazitov ostatným psom v okolí. Ak si nie ste istí, ktoré antiparazitikum je pre vášho psa najvhodnejšie, neváhajte sa poradiť so svojím veterinárom.

Autor článku:

MVDr. Barbara Popovičová


IMG_8626 – kópia