HOTSPOT - Hnisavý zápal kože u psov

Príznaky, liečba a prevencia

Hotspot, známy aj ako akútna vlhká dermatitída, je zápalové ochorenie kože, ktoré postihuje psov.

HOTSPOT u psa Veterinár Košice VETERAS.sk

Je to pomerne častý problém, ktorý môže spôsobiť vážne nepohodlie Vášmu psíkovi.

V tomto článku sa pozrieme na príznaky, liečbu a prevenciu hotspotu u psov, aby sme Vám pomohli rozpoznať a zvládnuť toto ochorenie.

Príznaky hotspotu u psov

Hotspot sa zvyčajne začína ako malá červená škvrna na koži, ktorá sa rýchlo zväčšuje.

Táto oblasť kože môže byť veľmi svrbivá a bolestivá, čo zvyčajne vedie k nadmernému škrabaniu, lízaniu alebo hryzeniu.

Pretože sa jedná o vlhký typ dermatitídy, koža v tejto oblasti môže byť mokrá, čo vytvára ideálne prostredie pre rýchle šírenie infekcie.

Liečba hotspotu u psov

Ak zistíte príznaky hotspotu u svojho psa, je dôležité konať rýchlo, aby ste zabránili ďalšiemu rozšíreniu infekcie.

Tu je niekoľko krokov, ktoré môžete podniknúť na liečbu hotspotu:

  1. Oholenie a čistenie srsti okolo postihnutého miesta pomôže udržať oblasť čistú a umožní lepšiu aplikáciu liečebných prostriedkov. Potom starostlivo umyte postihnutú oblasť jemným antiseptickým prostriedkom určeným pre zvieratá.

  2. Liečebné krémy a spreje. Veterinár Vám môže odporučiť vhodný liečebný krém alebo sprej na zmiernenie svrbenia, zápalu a liečbu infekcie. Tieto lieky často obsahujú antibakteriálne a protizápalové zložky.

  3. Antibiotika a lieky. Ak je hotspot infikovaný, Váš veterinár Vám môže predpísať antibiotiká na boj proti infekcii. Je dôležité dodržiavať predpísaný režim liečby a dokončiť celý priebeh antibiotík, aj keď sa príznaky zlepšia.

  4. Ochranné goliere. V niektorých prípadoch môže byť potrebné obmedziť prístup psa k postihnutému miestu. Vhodné krkavčie obojky alebo ochranné línie môžu zabrániť lízaniu alebo hryzeniu oblasti, čím sa zmierni podráždenie a umožní rýchlejšie hojenie.

Prevencia hotspotu u psov

Aj keď hotspoty môžu postihnúť akéhokoľvek psa, existujú niektoré preventívne opatrenia, ktoré môžete prijať na minimalizovanie rizika vzniku tohto ochorenia:

  1. Hygiena a starostlivosť o kožu: Pravidelné kúpele a starostlivosť o kožu Vášho psa môžu pomôcť udržiavať pokožku zdravú a odstraňovať nadmerné množstvo baktérií a alergénov.

  2. Kontrola parazitov: Pravidelná kontrola a liečba proti blchám a kliešťom je dôležitá, pretože blchy a kliešte môžu spôsobiť podráždenie kože a vyvolať vznik hotspotu.

  3. Strava a výživa: Zdravá a vyvážená strava s dostatočným príjmom živín posilní imunitný systém Vášho psa a pomôže udržiavať zdravú kožu.

  4. Stresové faktory: Stres môže oslabiť imunitný systém Vášho psa a zvýšiť riziko vzniku kožných problémov. Snažte sa minimalizovať stresové situácie a poskytnúť psíkovi dostatočnú fyzickú aktivitu a psychickú stimuláciu.

V prípade, že sa príznaky hotspotu u Vášho psa nezlepšujú alebo sa zhoršujú, je dôležité vyhľadať veterinárnu starostlivosť.

Záver článku

Záverom článku by sme radi zrhnuli sumár Vašich najčastejších otázok vo forme odpovedí.

  1. Čo je hotspot a aké sú jeho príznaky?
    - Hotspot, známy aj ako akútny zápal kože, je hnisavé a bolestivé ochorenie kože u psov. Príznaky zahŕňajú začervenanie, opuch, hnisavé výtoky, nepríjemný zápach, svrbenie a výskyt vlhkých a ošklivých miest na koži vášho psa.

  2. Čo spôsobuje vznik hotspotu u psov?
    - Vznik hotspotu môže byť spôsobený rôznymi faktormi, ako sú alergie (napríklad na potraviny, peľ, roztoče), kožné infekcie (baktérie, plesne), podráždenie kože, nadmerné lízanie alebo hrýzenie, vlhké prostredie, alebo nedostatočná hygiena.

  3. Aké sú možnosti liečby hotspotu u psov?
    - Liečba hotspotu u psov zahŕňa čistenie postihnutého miesta, oholenie okolia, na ktorom môže byť chumáčik, aby sa umožnila lepšia ventilácia a liečebný prístup, a aplikáciu liečivých ošetrujúcich prostriedkov alebo antibiotík pod dohľadom veterinárneho lekára. Tiež je dôležité zabrániť ďalšiemu poškodeniu kože a urýchliť jej hojenie.

  4. Ako môžem zabrániť vzniku hotspotu u môjho psa?
    - Preventívne opatrenia zahŕňajú starostlivosť o kožu a srsť vášho psa, pravidelné čistenie a sušenie, minimalizovanie vlhkosti a zvlhčovania, kontrolu alergií a infekcií, a minimalizovanie nadmerného lízania alebo hrýzenia, ktoré môžu dráždiť kožu a viesť k vzniku hotspotu.

  5. Aké sú dlhodobé vyhliadky pre psov s hotspotom?
    - Dlhodobé vyhliadky pre psov s hotspotom závisia od závažnosti ochorenia, prítomnosti základných faktorov ako sú alergie, infekcie alebo kožné ochorenia, a účinnosti liečby a manažmentu. S včasnou a primeranou liečbou väčšina psov prekoná hotspoty a môže pokračovať v normálnom živote. Je však dôležité sledovať ich kožné zdravie a prípadne vyhľadať pomoc veterinárneho lekára pri akýchkoľvek znovuobjavených príznakoch.

Veterinár môže poskytnúť presnú diagnózu a navrhnúť vhodný liečebný plán.

VETERAS.sk je tu pre Vašich štvornohých miláčikov a ponúka komplexné veterinárne služby vrátane diagnostiky, liečby a preventívnej starostlivosti.

Nezáleží na tom, či ide o hotspot alebo iné ochorenie, kvalifikovaný veterinárny tím VETERAS.sk Vám poskytne najlepšiu starostlivosť pre Vašich miláčikov.


Autor článku:

MVDr. Barbara Popovičová

IMG_8638 – kópia