Kotercový kašeľ - infekčná respiračná choroba psov

Prečo Váš pes kašle?

Prečítajte si tento článok a dozviete sa viac o prenose tohto infekčného ochorenia, epidemiológii, aké sú jeho príznaky, diagnostika, liečba, prevencia a kontrola.kotercový kašeľ u psov VETERAS s.r.o.

U vonkajších psíkov sa často stretávame s infekčným ochorením nazývaným laryngotracheitída medzi chovateľmi tiež známym ako kotercový alebo psincový kašeľ, ktorý závažne napáda dýchacie cesty.

Toto ochorenie je sezónne a šíri sa rýchlo medzi vonkajšími psami chovanými v kotercoch a tiež psami umiestnenými v útulkoch.

Pri zanedbaní alebo prehliadnutí symptómov sa ochorenie môže rozšíriť z horných dýchacích ciest do bronchiálneho epitelu a je dokonca schopné spôsobiť aj zápal pľúc.

Mierna forma tohto ochorenia sa prejavuje charakteristickým suchým kašľom, ktorý znie štekavo, a pri širšom rozsahu môže spôsobiť aj dávenie, ktoré si majitelia môžu pomýliť a pripisujú ho tráviacim ťažkostiam.

Ťažký priebeh nastáva prevažne iba u mladých psov, u ktorých sú respiračné symptómy závažnejšie a dochádza u nich aj k bakteriálnym infekciám.

Komplexne sa jedná o infekčnú respiračnú chorobu spôsobenú rôznymi a viacerými druhmi vírusov, baktérií alebo ich vzájomnou kombináciou.

Hlavný vírus zodpovedný za psiu laryngotracheitídu je psí adenovírus typu 2 (CAV-2). Prenáša sa zo vzduchu v jemných aerosóloch prostredníctvom respiračných sekrétov infikovaných zvierat (kýchanie psov).

Z epidemiologického hľadiska je kotercový kašeľ veľmi nákazlivé ochorenie, typické pre psy, ktoré prichádzajú do kontaktu s inými jedincami, či už v chovných staniciach, v psích parkoch pri venčení, v psích hoteloch alebo na súťažiach a výstavách.

Liečba kotercového kašľa

Liečebné postupy sa v každom prípade stanovujú individuálne. Závisia od štádia v akom je choroba rozšírená. Nie je zriedkavé, že toto ochorenie môže ustúpiť aj samo. Zvyčajne po radikálnom zlepšení hygienických podmienok.

Pri pretrvávajúcich symptómoch a zhoršení zdravotného stavu, je nevyhnutná liečba kašľa a hlienu, za nasadenia antibiotík v boji proti bakteriálnym infekciám.

  1. Čo je kotercový kašeľ a ako sa prenáša?
    - Kotercový kašeľ je infekčná respiračná choroba u psov, ktorá sa prenáša vzduchom alebo priamočiaro kontaktom so psom, ktorý je infikovaný. Je to bežné ochorenie v oblastiach s veľkým množstvom psov, ako sú útulky alebo výstavy.

  2. Aké sú príznaky kotercového kašľa u psov?
    - Príznaky kotercového kašľa môžu zahŕňať suchý kašeľ, kýchajúce a chrápajúce zvuky, slzenie, výtok z nosa a v niektorých prípadoch horúčku. Tieto príznaky sa môžu prejaviť aj počas niekoľkých týždňov.

  3. Ako sa lieči kotercový kašeľ u psov?
    - Liečba kotercového kašľa zahŕňa zvyčajne odpočinok, hydratáciu a prípadne antibiotiká v prípade, že sa pridruží bakteriálna infekcia. Veterinár môže odporučiť aj antitusické lieky na zmiernenie kašľa.

  4. Ako môžem chrániť svojho psa pred kotercovým kašľom?
    - Vakcinácia je najlepším spôsobom, ako chrániť psa pred kotercovým kašľom. Existuje vakcína, ktorá poskytuje imunitu proti niektorým zárodkom zodpovedným za kotercový kašeľ. Je tiež dôležité obmedziť kontakt s inými psami, ktorí môžu byť infikovaní.

  5. Môže mať kotercový kašeľ vážne následky pre mojho psa?
    - Väčšina psov sa zotavuje z kotercového kašľa bez vážnych následkov. Avšak u niektorých psov, najmä tých s oslabeným imunitným systémom, môže choroba pretrvávať alebo môžu vzniknúť závažnejšie komplikácie, ako je zápal pľúc. Je dôležité vyhľadať veterinárnu starostlivosť, ak si všimnete akékoľvek príznaky kotercového kašľa u vášho psa.

Ak chceme predísť a vyhnúť sa riziku rozšírenia ochorenia, je z našej strany odporúčané očkovanie.

Preventívnym opatrením je vyhýbanie sa extrémnemu teplu, zabezpečenie dostatočného vetrania a pravidelná hygiena alebo čistenie koterca, v ktorom pes prebýva.

Ak máte u Vášho psa podozrenie, obavy z nákazy či odpozorované symptómy kotercového kašľa neváhajte kontaktovať našu veterinárnu ambulanciu a objednajte sa na vyšetrenie telefonicky

na telefónnom čísle 0948151611

alebo mailom na adresu

veteras.info@gmail.com.

Naša ambulancia je tu pre Vás pohotovosti, aby sme pomohli Vášmu psovi vyliečiť sa čo najskôr.


Autor článku:

MVDr. Barbara Popovičová
MVDr. Barbara Popovičová Veterinár Košice