Kardiovaskulárne ochorenia u psov

Najčastejšie srdcové choroby u psov a rizikové plemená s väčšou mierou k ich náchylnosti

Srdcové ochorenia psov Veterinár Košice

Kardiovaskulárne ochorenia u psov sú častým problémom, ktorý môže mať vážne dôsledky pre ich zdravie a celkovú životaschopnosť.

V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najčastejších kardiovaskulárnych ochorení, s ktorými sa psy môžu stretávať, a tiež na niektoré plemená, ktoré sú k nim náchylné.

  1. Choroba srdcových chlopní je jedným z najbežnejších kardiovaskulárnych ochorení u psov. Ide o degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje srdcové chlopne a vedie k ich postupnému poškodeniu. Toto ochorenie sa najčastejšie vyskytuje u starších psov, najmä u malých plemien, ako sú Cavalier King Charles španiel, Mops alebo Yorkshire terrier.

  2. Dilatačná kardiomyopatia je ochorenie srdca, pri ktorom sa srdcová svalovina postupne oslabuje a rozširuje. Toto ochorenie môže postihovať psy všetkých plemien, ale niektoré plemená, ako je Dobermann, Nemecký ovčiak alebo Irish Wolfhound, majú vyššie riziko výskytu. Dilatačná kardiomyopatia môže viesť k zlyhaniu srdca a je potrebná včasná diagnostika a liečba.

  3. Koronárna arteriálna choroba u psov je spôsobená zníženým prietokom krvi do srdcového svalu kvôli zúženiu koronárnych artérií. Táto choroba je častejšia u plemien, ktoré majú sklony k tvorbe tukových plátov v artériách, ako je Labrador Retriever, Rottweiler alebo Bernský salašnícky pes. Správna výživa a fyzická aktivita môžu pomôcť minimalizovať riziko vzniku tejto choroby.

  4. Konstriktívna perikarditída je zápalové ochorenie obalu srdca, ktoré vedie k jeho zhrubnutiu a strate elasticity. Toto ochorenie je vzácne, ale keď sa vyskytne, môže mať vážne dôsledky pre srdce psa. Niektoré plemená, ako je Nemecký ovčiak, Boxer alebo Akita, majú väčšiu náchylnosť k tejto chorobe. Príznaky konstriktívnej perikarditídy môžu zahŕňať dýchavičnosť, únava a opuch brucha.

  5. Arteriálna hypertenzia, známa aj ako vysoký krvný tlak, môže mať vážne následky na srdce a cievny systém psov. Toto ochorenie môže postihovať psy všetkých plemien, najmä však starších jedincov. Niektoré plemená, ako je Cocker španiel, West Highland White Terrier alebo Cavalier King Charles španiel, majú väčšiu náchylnosť k arteriálnej hypertenzii. Kontrola krvného tlaku a vhodná medicínska starostlivosť môžu byť kľúčové pre riadenie tohto ochorenia.

  6. Srdcové zlyhanie je stav, pri ktorom srdce nedokáže efektívne pumpovať krv do tela. Môže sa vyvinúť ako dôsledok iných kardiovaskulárnych ochorení, ako je napríklad dilatačná kardiomyopatia, alebo môže byť spôsobené inými faktormi, ako je vrodená chyba srdca. Srdečné zlyhanie môže postihnúť psy všetkých plemien, pričom niektoré plemená, ako je Buldok, Čínsky chocholatý pes alebo Pekinéz, majú vyššiu predispozíciu k tomuto ochoreniu. Príznaky vrátane dýchavičnosti, únavy a opuchov by mali byť starostlivo sledované a liečené veterinárnym odborníkom.

  7. Zápalové srdcové ochorenia, ako je napríklad myokarditída (zápal srdcového svalu) alebo endokarditída (zápal vnútorného obalu srdca), sú ďalším typom kardiovaskulárnych ochorení u psov. Tieto ochorenia môžu byť spôsobené infekciou, autoimunitnou reakciou alebo inými faktormi. Plemená, ktoré majú zvýšenú náchylnosť k zápalovým srdcovým ochoreniam, sú napríklad Nemecký ovčiak, Dalmatín alebo Retriever.

Je dôležité si uvedomiť, že tieto sú len niektoré z najčastejších kardiovaskulárnych ochorení u psov a plemená, ktoré sú k nim náchylné.

Existuje mnoho ďalších faktorov, vrátane dedičnosti a životného štýlu, ktoré môžu ovplyvniť riziko vzniku týchto ochorení.

Preto je nevyhnutné pravidelne navštevovať veterinárnu ambulanciu a vyhľadávať preventívne vyšetrenia a odbornú starostlivosť pre vašich psích miláčikov.

Je dôležité, aby majitelia psov prejavovali pozornosť a starostlivosť voči zdraviu srdca svojich zvierat.

Pravidelné veterinárne kontroly, diagnostické testy a včasná liečba sú kľúčové pre správne riadenie kardiovaskulárnych ochorení.

Ak si všimnete akékoľvek príznaky či zmeny v správaní vášho psa, neváhajte a vyhľadajte veterinársku ambulanciu, aby ste získali odbornú pomoc a starostlivosť. Zdravé srdce je základom zdravia a pohody vášho štvornohého priateľa.

Pri kardiovaskulárnych vyšetreniach u psov sa používajú rôzne technológie a zariadenia, ktoré pomáhajú veterinárom poskytnúť podrobné informácie o zdraví srdca a cievneho systému.

Kardiovaskulárne zariadenia a technológie:

  1. EKG (elektrokardiografia) je diagnostický test, ktorý zaznamenáva elektrickú aktivitu srdca. Elektrody sú umiestnené na koži psa a zaznamenávajú srdcový rytmus a abnormality v elektrických signáloch. Tento test je užitočný pri diagnostike arytmií, ischemických chorôb srdca a ďalších srdcových porúch.
    Biochemický analyzátor
  2. Ultrazvukové vyšetrenie srdca, známe aj ako USG alebo echokardiografia, je neinvazívny postup, ktorý využíva ultrazvukové vlny na vytvorenie obrazu srdcových štruktúr. Tento test poskytuje informácie o veľkosti, funkčnosti a štruktúre srdca, a je neoceniteľným nástrojom pri diagnostike srdcových chorôb, ako sú srdcové chlopné ochorenia alebo kardiomyopatie.
    USG prístroj a Elektro Kauter
  3. RTG -Röntgenové vyšetrenie sa používa na zobrazenie hrudníka a srdca. Tento postup môže poskytnúť informácie o veľkosti srdca, polohách chlopní a prítomnosti prípadných pľúcnych komplikácií. Röntgenové snímky sú užitočné pri podozrení na srdcové zlyhanie, pľúcne ochorenia a iné patologické stavy.
  4. Krvné testy môžu poskytnúť informácie o biochemických hodnotách, ako je napríklad hladina enzýmov srdcového svalu (CK-MB, troponín), krvné zrážanlivosti a prítomnosti zápalu. Tieto testy môžu pomôcť identifikovať srdcové poškodenie a určiť celkový stav zdravia psa.
    Hematologický analyzátor a mikroskop
  5. CT (počítačová tomografia) a MRI (magnetická rezonancia): Tieto pokročilé zobrazovacie techniky sa používajú v špecializovaných prípadoch, keď je potrebné presnejšie hodnotenie stavu srdca a ciev. CT a MRI poskytujú podrobné snímky vnútorných štruktúr a umožňujú lepšiu vizualizáciu srdcových komôr, ciev a prípadných patologických zmien.

Tieto technológie a zariadenia sú dôležité nástroje pri diagnostike a sledovaní kardiovaskulárnych ochorení u psov.

Ich kombinácia a použitie závisí od konkrétnej situácie a potrieb pacienta.

Záver článku

  • Čo sú kardiovaskulárne ochorenia a aké sú ich príčiny u psov?
    - Kardiovaskulárne ochorenia u psov sú ochorenia srdca a ciev. Príčiny môžu byť rôznorodé, vrátane dedičnosti, infekcií, zlých životných návykov, ako je nezdravá strava alebo nedostatočná fyzická aktivita, a ďalších faktorov ako stres alebo prostredie.

  • Aké sú príznaky kardiovaskulárnych ochorení u psov?
    - Príznaky kardiovaskulárnych ochorení u psov môžu zahŕňať zvýšenú únavu, kašeľ, dýchavičnosť, nadmernú slinivosť, modré alebo svetlé ďasná, nezvyčajné tepové frekvencie, stratu chuti do jedla a nevoľnosť.

  • Ako sa diagnostikujú kardiovaskulárne ochorenia u psov?
    - Diagnostika kardiovaskulárnych ochorení u psov zahŕňa klinické vyšetrenie, auskultáciu srdca a pľúc, krvné testy, elektrokardiografiu (EKG), echokardiografiu a ďalšie zobrazovacie metódy.

  • Sú kardiovaskulárne ochorenia liečiteľné u psov?
    - Liečba kardiovaskulárnych ochorení u psov závisí od konkrétnej diagnózy a závažnosti ochorenia. Niektoré ochorenia môžu byť liečiteľné pomocou liekov, iné môžu vyžadovať chirurgický zákrok, a niektoré len podpornú starostlivosť.

  • Ako môžem chrániť svojho psa pred kardiovaskulárnymi ochoreniami?
    - Prevencia kardiovaskulárnych ochorení zahŕňa pravidelnú veterinárnu starostlivosť, vyváženú stravu, dostatočnú fyzickú aktivitu, vyhýbanie sa toxickým látkam a životnému prostrediu, ktoré by mohlo byť pre psa škodlivé, a včasnú diagnostiku a liečbu príznakov ochorenia.

Veterinárna ambulancia s vybavením a skúsenosťami v kardiológii je kľúčom k poskytnutiu kvalitnej starostlivosti a správnej diagnóze u psov so srdcovými problémami.

Neváhajte nás preto kontaktovať.

Veterinárna ambulancia VETERAS je tu pre Vás!


Autor článku:

MVDr. Barbara Popovičová

MVDr. Barbara Popovičová Veterinár Košice VETERAS.sk