Odčervovanie šteniat a dospelých psov

Čo je odčervovanie psov a prečo je dôležité?

Odčervovanie je proces odstraňovania červov a iných parazitov z tráviaceho traktu psa.

Tento proces by mal byť pre každého majiteľa neoddeliteľnou súčasťou zdravotnej starostlivosti o psa, pretože parazity môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy.

Odčervovanie a parazity u psov

Väčšina šteniat sa narodí s určitým množstvom červov vo svojom organizme, ktoré získajú z materského mlieka alebo z kontaminovaného prostredia.

Dospelí psi sa môžu nakaziť červami v dôsledku kontaktu s inými zvieratami alebo kontaminovaným prostredím.

Aké konkrétne parazitické ochorenia hrozia pri zanedbaní odčervovania?

Neodčervovaný pes môže trpieť rôznymi parazitickými ochoreniami, ktoré môžu mať negatívny vplyv na jeho zdravie. Medzi najčastejšie parazitické ochorenia patrí:

  • Okružnaté červy (Toxocara canis, Toxascaris leonina)
  • Krátkodobé červy (Ancylostoma caninum, Uncinaria stenocephala)
  • Srdcové červy (Dirofilaria immitis)

Odčervenie šteniat a dospelých psov

 Ak ste majiteľom šteniatka alebo dospelého psa, mali by ste si uvedomiť, že odčervovanie je jedným z najdôležitejších preventívnych opatrení pre zachovanie zdravia vášho zvieracieho kamaráta.

Parazity, ktoré žijú v gastrointestinálnom trakte psov, môžu spôsobiť vážne ochorenia, ktoré môžu viesť k zhoršeniu zdravia vášho psa a dokonca k jeho smrti.

Druhy parazitov, ktoré hrozia pri zanedbaní odčervovania

Existuje mnoho rôznych druhov parazitov, ktoré môžu ohroziť zdravie vašich šteniat alebo dospelých psov, ak sa nedodržiavajú preventívne opatrenia, ako je odčervovanie.

červy v psom trakte

Niektoré z najbežnejších parazitov, ktoré môžu postihnúť psov, sú:

Ochorenia z parazitov u psov

  • Hlístice: Tento druh parazita je pomerne bežný u psov a môže spôsobiť mnoho rôznych ochorení, ako sú napríklad zvracanie, hnačka a dokonca aj zhoršený rast u šteniat.
  • Škrkavky: Tento parazit sa bežne vyskytuje u psov a môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, ako sú napríklad bolesti brucha, hnačka, vracanie, úbytok hmotnosti a anémia.
  • Pásomnice: Tento parazit je často prítomný u psov, ktorí jedli infikovanú potravu alebo konzumovali infikované mäso. Pásomnice môžu spôsobiť bolesti brucha, zvracanie, hnačku a dokonca aj vážne ochorenia pečene a pľúc.

Dôležitosť odčervenia psov

Odčervovanie je kľúčovým preventívnym opatrením, ktoré by sa malo pravidelne vykonávať u všetkých psov, bez ohľadu na ich vek alebo plemeno. Odčervovanie pomáha zabezpečiť, aby boli Vaši psi chránení pred parazitickými infekciami a aby zostali zdraví a šťastní.

Kedy by ste mali zaviesť odčervovanie u vášho psa?

Keďže parazity môžu infikovať Vášho psa kedykoľvek, bez ohľadu na jeho vek alebo stav zdravia, je dôležité zaviesť pravidelné odčervovanie.

Väčšina veterinárnych lekárov odporúča odčervovanie šteniat od dvoch týždňov do dvoch mesiacov veku a potom každých 3 až 6 mesiacov.

Pre dospelých psov sa odporúča minimálne každých 6 mesiacov ale aspoň raz do roka.

Ako prebieha odčervovanie?

Odčervovanie psa je pomerne jednoduchý proces. Väčšina veterinárnych kliník ponúka rôzne druhy antiparazitických liekov, ktoré môžu byť podané vo forme tabliet, kvapiek alebo injekcií.

Výber správneho lieku a dávkovanie závisí od veku, veľkosti a zdravotného stavu Vášho psa.

Záver článku

Záverom článku by sme radi zrhnuli sumár Vašich najčastejších otázok vo forme odpovedí:

  1. Ako často by som mal/a odčervovať svoje šteniatko?
    - Odčervovanie šteniatka závisí od viacerých faktorov, ako je vek, životné prostredie a riziko expozície parazitom. Vo všeobecnosti sa odporúča odčervovať šteniatka každé 2 až 4 týždne od veku 2 týždňov do 3 mesiacov veku, potom každé 3 až 6 mesiacov do 6 mesiacov veku.

  2. Aké príznaky naznačujú, že môj pes potrebuje odčervenie?
    - Príznaky parazitárnej infekcie môžu zahŕňať hnačku, vracanie, stratu hmotnosti, zvýšenú potrebu jesť, výrazný chudnutie, zažltnutie kože, hnisavý výtok z konečníka, zápal sliznice a opuchy v brušnej oblasti.

  3. Ako prebieha proces odčervovania psov?
    - Odčervovanie psov zahŕňa podanie vhodného antiparazitárneho lieku, ktorý je schopný zabiť existujúce parazity. Existujú rôzne formy odčervovacích liekov, vrátane tabliet, kvapiek na kohútik a pasty.

  4. Môžem odčerviť svojho psa doma, alebo je lepšie navštíviť veterinára?
    - Mnoho odčervovacích liekov je k dispozícii bez lekárskeho predpisu a môžu byť podané doma podľa pokynov na obale. Avšak, ak máte obavy o zdravotný stav vášho psa alebo máte neistoty týkajúce sa vhodného liečebného plánu, je vždy lepšie sa poradiť s veterinárnym lekárom.

  5. Existujú nejaké vedľajšie účinky odčervovacích liekov?
    - Vedľajšie účinky odčervovacích liekov sú zvyčajne minimálne, ale môžu zahŕňať nevoľnosť, zvracanie, hnačku alebo letargiu. Je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a sledovať príznaky možných vedľajších účinkov. V prípade akýchkoľvek vážnych vedľajších účinkov kontaktujte veterinárneho lekára.

 Ak sa rozhodnete, že je čas odčerviť svojho psa, navštívte našu veterinárnu ambulanciu VETERAS.

Naša ambulancia je otvorená pre všetkých, ktorí sa starajú o svojich psích spoločníkov, a naši odborníci vám radi poradia a pomôžu s akýmkoľvek problémom týkajúcim sa zdravia vášho psa.

Zaručujeme Vám, že Vaše zvieratko bude v našich rukách v bezpečí a dostane tú najlepšiu starostlivosť, akú si zaslúži. Navštívte nás ešte dnes a zabezpečte zdravie a šťastný život pre Vášho psa.


Autor článku:

MVDr. Barbara Popovičová

IMG_8626 – kópia